„Дотук няма извършени незаконни неща или такива във вреда на някого. Всички милеем за нашия град и смятам, че когато се преекспонират нещата, това не носи полза за никого“. Това каза вчера на специална пресконференция, за която настояха журналисти, зам.-кметът Димитър Наков. Брифингът бе даден веднага след като приключи срещата на главния архитект Живка Бучуковска и зам.-кмета Наков с русенски скулптори и художници. Поводът бяха почистените до лъщящо жълто две бронзови момичета, изваяни преди повече от 50 години от най-именития български скулптор - академик Любомир Далчев, брат на поета Атанас Далчев. Лъснатите с киселина фигури сащисаха стотици русенци, които не спират да изразяват гласно и виртуално възмущението си. Вчера стана ясно, че и зам.-председателят на Съюза на българските художници Димитър Грозданов е изпратил писмо до русенските си колеги, в което изразява смайването си от непрофесионалния подход към уникалните творби на Далчев.
Димитър Наков хладнокръвно обясни, че не може да се говори за нарушение или грешка в технологиите и подхода при почистването на статуите, каквото е предвидено в проекта за облагородяване на стария център на Русе.
Няма категорични стандарти при тези дейности, а методът, който е използван, е един от допустимите, каза Наков. Така че не виждам да има грешка - има метод, който не се одобрява от голяма част от гилдията на русенските художници, обясни Наков.
Той изрази задоволство от задълбочената среща с художниците и обяви решението, взето вчера. Оттук нататък Комисията по градски дизайн ще има разширен състав, като в нея ще се включат художници, скулптори и представители на други сдружения, каза зам.-кметът.
В този разширен състав комисията ще бъде свиквана при необходимост и ще се търси експертно мнение при вземане на решения, каза Наков. Сега очакваме становище и препоръка как да се почистят останалите две фигури и как да се възстанови патината, заключи той.
Защо срещата с художниците не се е провела преди да се пристъпи към обработката на скулптурите с киселина и дали ако реакцията не беше толкова „преекспонирана“, работата по този метод щеше да продължи до пълното обезобразяване на композицията - това не стана ясно.
Като начало ще спре „избелването“ и другите две фигури ще бъдат почистени само с вода и месингова четка, каза известният скулптор Георги Радулов. При двете „златни“ момичета благородната патина ще бъде възстановена по химически начин. Не е лесно, но не е невъзможно, обясни Радулов. С тази задача ще се наеме неговият млад колега Даниел Кънчев. Първо ще трябва да се разбере какво покритие е положено върху излъсканите статуи /което недвусмислено подсказва, че намерение за последващо патиниране не е имало - б.а./ и то да се отстрани, каза Кънчев. Оттам нататък трябва да се намери натриев или калиев сулфид, който прави благородната патина - но у нас той не се произвежда повече от 10 години, а аз имам само два пръста сулфид в едно бурканче от кисело мляко, ще ми стигне само за една от главите, призна младият ваятел. Той има леки притеснения дали киселината, с която е работено, не е увредила фигурите във вътрешността, но това предстои да се разбере. Междувременно стана ясно, че и фигурите на морските кончета, които са свалени от шадравана, вече са лъснати по вече известния метод. Така че и за тях предстои патиниране.
Радваме се, че макар и по такъв повод, но си подадохме ръка с Общината и ние, художниците, ще си партнираме с нея занапред, каза Николай Бузов, който е член и на Комисията по градски дизайн. Занапред ще бъде добре, ако ние сме част от проектирането и обсъждането на художествените качества на подобни проекти, към които русенската общественост е чувствителна, допълни председателят на Дружеството на художниците Георги Пасев.