Две от голите женски тела от фонтана на площад „Батенберг“ в събота осъмнаха излъскани до златисто. Кошмарната гледка стъписваше минувачите, които отказваха да повярват на очите си. Дори и през гъстата мъгла, затиснала града в сивата си прегръдка, момичетата, изваяни от един от великите български скулптори Любомир Далчев, „грееха“ и направо лъщяха, а по главите и телата им тъжно се открояваха тук-таме тъмни петна. Другите две бронзови девойки, разположени околовръст фонтана, бяха застинали в почуда. Авторът е предвидил лицата да изразяват изненадата от водата, която се плискаше по тях от хоботчетата на морските кончета-водоскоци, но в събота изглеждаше сякаш голите момичета са замръзнали невярващо при мисълта, че и тях скоро ще ги облеят с киселина.
„Голяма глупост!“ - отсече лаконично ръководителят на бригадата, която в почивния ден отмерваше мрамора, който ще бъде подменен върху фонтана. Един от работниците обаче реши да се покаже по-паметлив и изрази естетическата си оценка: „Че кво пък! Те и преди, като ги слагаха /?!/, пак такива бяха - лъщяха като златни...“.
„Почистването“ очевидно е извършено в петък следобед, защото сутринта нищо не показваше какво предстои да се случва в градинката, обзета от мащабния ремонт. „Нямам думи! За пореден път се уверявам, че простотията, наглостта и лакомията за пари нямат граници и че в нашата държава на всичко може да се посегне!“ - коментира възмутено художникът Володя Кенарев. Негов приятел от Лондон му изпратил снимка с „почистените“ статуи, която от събота надвечер е качена в интернет. Кенарев веднага започнал да звъни в София. Говорил със Светлин Русев, който при „новината“ направо побеснял. Опитвал се безуспешно да се свърже и с министъра на културата Вежди Рашидов. Не може да се демонстрира такова непознаване на занаята, това е вандализъм, каза Кенарев. Преди време имаше идея да се „лъсне“ и статуята на Свободата от паметника в центъра - да станела красива като тези във Виена, но слава Богу, тогава разумът надделя, припомни художникът. Впрочем, „красивите“ бляскави статуи във Виена /като известният паметник на Йохан Щраус, примерно/ са със златно покритие - нещо доста по-различно от творбите на Любомир Далчев. Така че само желание един от площадите в Русе да изглежда като тези в австрийската столица или като дворцовите градини в Петерхоф очевидно не е достатъчно. 
Бронзът не е благороден метал, за да изглежда жълт, както на някого вероятно му харесва, поясни също възмутен скулпторът Георги Радулов, който години наред отговаряше в града за паметниците на културата. Тези статуи не бива да бъдат почиствани, още повече с азотна или солна киселина, защото така се разяждат и унищожават, продължи художникът, който е и автор на статуетката на наградата „Русе“. Радулов недоумява защо преди да се пристъпи към т.нар. „почистване“ никой не е разговарял със скулптори - тогава вероятно щеше да стане ясно, че първата работа на самите автори на творби от бронз след отливането на художественото произведение е да им направят патина. Русенецът е притеснен и от това, че в момента ги няма четирите бронзови морски кончета, които пръскаха вода върху Далчевите девойки. Миналата година две от тях бяха изчезнали, аз ги възстанових, дано сега да не са изчезнали всичките, каза Радулов.
Арх.Павел Дочев, ръководител на инвестиционния работен проект по реконструкцията на пешеходната зона в центъра на Русе, вчера беше изключил телефона си. Ден преди това за други медии беше заявил следното: „Аз помня статуите и кончетата лъскави. В годините, когато фабриките и заводите в Русе работеха силно замърсяваха въздуха. Тези мръсотии са се наслагвали върху тези скулптури. Нека никой не претендира, че са паметници на културата. След 1940 година няма обявени в България паметници на културата. Почистването на фигурите е възложено на човек, който отговаря за фонтаните. Административно това е допустимо, такава е практиката, а почистващите средства са на европейско ниво“.
С коментар по темата, която за часове разбуни мненията на русенци, се отзова вчера кметът Пламен Стоилов. „Няма никакъв проблем! Не разбирам каква е тази паника, какви са тези нападки“, каза той. И обясни: „Статуите в момента се почистват от мръсотията, която се е напластила върху тях с годините, а след това ще бъдат патинирани отново. Те трябва да бъдат в автентичния си вид - това е мнението на художници, но това е и моето мнение! Разбира се, че бронзът не е злато и няма как да оставим статуите така, да блестят! Ние ще се съобразим с това, което казва гилдията, и няма да позволим изпълнителят да експериментира. Така че след почистването на скулптурите те ще бъдат патинирани отново по специална технология“.