Наредбата по прилагане на член 118 от Закона за ДДС за оборудване на ведомствените бензиностанции с касови апарати и нивомери няма да бъде обнародвана, докато не се постигне консенсус със земеделските производители. Това е уверил финансовият министър Владислав Горанов земеделските браншови организации на среща в петък. Проверките на НАП и Агенция „Митници“ във ведомствените бензиностанции въпреки всичко продължават, като в протоколите, които се издават, се записва, че производителите са длъжни да приведат бензиностанциите си в съответствие със закона до 30 календарни дни. Докато обаче наредбата не бъде обнародвана, земеделците нямат задължение за оборудване по новите изисквания, а отчитат горивата по стария режим.
Финансовият министър бил склонен на повече отстъпки по отношение на мобилните цистерни - подвижните резервоари, а именно ако инвестицията за тях е много голяма, те да не се свързват към НАП с касови апарати. Представители на браншовите организации са представили свое проучване на цените, но от НАП са поели ангажимент през следващата седмица и те да направят проучване на цените на устройствата.
Позицията на финансовия министър е категорична по отношение на вкопаните системи и стационарните съдове за гориво с голяма вместимост, които трябва да бъдат свързани с нивомери, фискални устройства за връзка с НАП и дебитомери.
Обсъждането на казуса продължава, като следващият петък браншовите организации отново ще бъдат на среща с министър Владислав Горанов и НАП.
Въпреки тези отстъпки не сме удовлетворени, искаме да отпаднат тези безсмислени изисквания, от които и държавата няма да спечели нищо, заяви за „Утро“ председателят на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов. Според него с казуса вече се е ангажирала парламентарната комисия по земеделие, откъдето са поели инициативи за законодателни промени, с които спорните текстове да отпаднат.