„Какво става в Басарбовския манастир? Говори се, че трима от монасите са изпъдени от обителта и сега манастирът е затворен. Казват, че тримата са изчезнали вдън земя и скоро ще ги обявят за международно издирване“. Тези слухове, които тихо пълзят от известно време сред миряните в Русе, стигнаха и до интернет. Но в интерес на истината трябва да кажем, че никой не издирва „изчезналите монаси“, а и те не се крият кой знае колко усърдно.
В началото на седмицата екип на „Утро“ посети манастира - по съвет на Русенския митрополит Наум, който на въпроса ни какво се случва в Басарбовския манастир даде лаконичен съвет: „Идете и проверете!“. Мир и тишина цареше в обителта. Половин дузина гальовни манастирски котки се щураха по двора, а откъм църквата се чуваше потракване - ремонтът върви с пълна пара.
В момента тук сме трима души - игуменът Антоний, аз и послушникът Николай, обясни монахът Василий. По списък сме доста повече, но другите братя са в енориите, добави той. Меко, но категорично отказвайки да коментира какво се е случило с другите трима монаси, които от 30 декември вече не са тук, Василий разказа за голямото стопанство в обителта - 23 гъски, 20 пуйки, 30 кокошки и две овчици, както и за зеленчуковата градина. Сега е по-спокойно - беше единствената фраза, подобна на коментар на събитията, които повече от половин година разлюшкват обителта, макар всички, които имат отношение към тях, да ги премълчават самоотвержено.
Не искам да говоря, заяви в четвъртък отец Висарион, един от тримата, които са напуснали манастира, като увери, че тримата „са се обърнали на едно високо място“ и след като получат оттам разрешение, ще дадат интервюта. След набъбването на слуховете вчера Висарион реши, че повече няма смисъл да мълчи. Не ме е страх от нищо, особено след като с мен постъпиха по такъв жесток начин, добави той.
Никой не ни издирва, напротив, каза русенецът, който се е замонашил през 1992 г. И разказа как на 30 декември към 17-17.30 ч вечерта монасите Атанасий, Висарион и Ефрем извикали такси, тъй като били болни и трябвало да отидат в Русе на лекар. Докато се качвали в таксито, излязъл игуменът Антоний, който им казал на 31 януари да напуснат манастира. Останахме с впечатлението, че това важеше и за тримата, макар че вече знаехме, че има решение отец Атанасий да бъде изпратен в манастира в Сяново, обяснява Висарион. Затова към два и половина през нощта на 30 срещу 31 декември Атанасий, Висарион и Ефрем си събрали багажа и си тръгнали. И без друго от Великден досега миг нямахме спокойствие в манастира, въздиша монахът.
Самият той се прибрал у дома при възрастната си майка. Бях в болнични до края на годината, след това от 5 януари до края на тази седмица пак съм в болнични, каза Висарион. Отец Атанасий пък имал бронхопневмония /по други сведения бил изпаднал в тежка депресия/ и също се лекувал. Междувременно игуменът се обаждал по телефона на Висарион, а на 12 януари му звъннали от митрополията да отиде да си получи заповедта за уволнение от поста на енорийски свещеник в храма в Басарбово. Докато съм в болнични, няма как да ме уволнят, казва Висарион, който освен това е и инвалид трета степен с право да работи. Защитен съм от закона, но въпреки това преди седмица ми се обади свещеникът, който вече е назначен на моето място в черквата, недоумява той.
Според запознати причината за драмата, разтресла Басарбовския манастир, са видеоклипове с неприлично съдържание на йеромонах Атанасий, който беше и ефимерий на обителта. Скандалните кадри предизвикаха трус миналата пролет, като тогава младият монах твърдеше, че някой е направил манипулация, замесвайки го в гей скандал. Експертизите обаче показали, че кадрите са автентични. А скандалът се разрасна, като се появиха и други обвинения. В крайна сметка тогавашният игумен Емилиян беше изпратен в Каран Върбовка.
Няма нищо вярно нито в обвиненията към Атанасий, нито в другите клевети, заяви монахът Висарион. Според него имало негласно решение да бъдат махнати всички свещеници, за които се знаело, че били от близкото обкръжение на патриарх Неофит в битността му на Русенски митрополит.
Митрополит Наум каза да ви кажа, че ще даде специална пресконференция, съобщи по телефона игуменът Антоний и отказа друг коментар по случая.