Шведски дизайнери са изобретили чиния, която се почиства сама.

Чинията е направена от целулоза, получена при натиска на загрят до висока температура мухъл. Върху целулозата от мухъл има суперхидрофобно покритие, което се мокри много трудно. Хидрофобното покритие представлява разтворен във въглероден диоксид при висока температура и налягане восък. От компанията не разкриват как точно се прави чинията, но твърдят, че тя отблъсква всички замърсявания и течности.

"Технологията е базирана на това как природата се самопочиства. Повърхността на чинията прилича на тази на листата на лотуса, които се почистват сами, когато върху тях попадне мръсотия или вода", разказва Хана Билквист, която е част от екипа изобретатели.

Този вид целулоза е лек и мек, но се втвърдява също като керамиката и издържа достатъчно дълго, за да бъде използван в домакинството.

Разбира се, има уловка. Материалът е "токсичен" и все още няма лиценз за употреба.

От компанията не разкриват колко ще струва самопочистващата се чиния, нито кога може да бъде пусната на пазара, но подчертават, че тя може да спести много вода и химикали, използвани при миенето на чинии, било то на ръка или в миялни машини.