Кметът Пламен Стоилов подкрепи безрезервно идеята да бъдат разрешени зони за нощен риболов и обяви, че ще даде рамо на риболовните клубове пред ръководството на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/. Това стана при вчерашното зарибяване на езерото Липник с 40 000 малки шаранчета и толстолобчета, дарени от собственика на фирма „Орка“ Драгомир Хинков /още за дарението четете на стр.16/.
Кметът разказа, че най-големият си улов е хващал през тъмната част на денонощието, когато рибата е по-спокойна и се храни по-активно.  Стоилов е убеден, че представителите на  спортния риболов не само няма да навредят на популацията, а и ще помагат в битката с бракониерите, които безогледно унищожават рибата със ситни мрежи, взривове и ток.
Кметът обмисля нощният риболов да бъде разрешен в източната част на езерото Липник, но има и идея, която ще обсъди с риболовните дружества - дали не е добре риболовът в току-що зарибеното езеро да бъде забранен за една година, за да може шаранчетата да пораснат. Макар че мястото е любимо за стотици въдичари от Русе, в предложението има логика и годината принудително въздържание после ще се отплати с двойно по-големи риболовни емоции.
Пламен Стоилов обяви още, че проблемът с чистотата на водоема в Николово ще бъде окончателно разрешен през 2014 година, когато ще бъде реализирана канализацията на селото. В проекта е включена и вилната зона, чиито отпадни води сега се изливат направо в езерото.
Тъй като през миналата зима по заледеното водно огледало бяха засечени любители на силните усещания с автомобили и мотори, сега кметът Стоилов и кметицата на Николово Марийка Генова се зарекоха, че с помощта на КООРС ще засилят контрола срещу безразсъдните търсачи на силни усещания.
До края на годината Стоилов очаква да станат факт замените на Лесопарка и на парк „Приста“. Битката за това е с 10-годишна давност. Когато горите на двете места станат наши, ще търсим финансиране за тяхното облагородяване, така че да станат примамливи места за отдих за русенци, коментира кметът и увери, че иска в Лесопарка да има истински атрактивен зоокът, който да радва децата.
Щекотливата тема за нощния риболов ще доведе днес в Русе директора на ИАРА Драгомир Господинов и заместника му Кирил Делев. Те ще разговарят с трите русенски въдичарски клуба „Стари видри“, „Мач Тийм“ и „Стримерите“ за възможностите за изключения в забраната за нощен риболов.
Както „Утро“ писа, над 1600 риболовци от региона се включиха в подписка за отмяна на тоталната забрана да се мятат въдици в тъмната част на денонощието. По този въпрос вече бе проведена една среща в София, завършила крайно неудовлетворително за въдичарите, от които бе поискано сами да организират охрана на районите, които евентуално ще бъдат разрешени за нощен риболов.
Насрочването на втора среща и то в Русе вероятно означава, че шефовете на ИАРА в столицата са решили да тушират възникналото напрежение с някакви разумни отстъпки.