За трета поредна година Русенската опера беше почетният гост на финалните тържества на Алековите празници в Свищов. Тази година русенското участие в празниците поднесе незабравими преживявания на публиката, която аплодира музикантите и специалния гост Теодосий Спасов. Миналата година оркестрантите заедно с Руслан Мъйнов подариха на свищовлии концерт с любими руски романси и песни от прочути филми. А първото русенско гостуване по повод приза на името на Бащата на Бай Ганьо беше през 2013 година, когато зрителите имаха удоволствието да видят бляскавия спектакъл „Царицата на чардаша“.
Както е известно, всяка година през януари в родния град на Алеко Константинов през януари се отчитат резултатите от международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“. Завчера бе обявено името на победителя в тазгодишното издание на конкурса, посветен на 152-ата годишнина от рождението на Щастливеца. Това е румънският хуморист Валериу Бутулеску, който заслужи авторитетната награда със своя разказ „Във влака“.
Призът бе връчен от кмета на Свищов Станислав Благов, а сертификата - от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, който почете с присъствието си това важно за националната култура събитие. Министърът, който е известен със своето чувство за хумор, се вписа в царящата празнично-забавна атмосфера, като предложи да разкаже възможно най-късия актуален хумористичен разказ. „Този разказ гласи: „Сегашното правителство!“, каза Москов и пожъна възторжени аплодисменти от публиката на церемонията по награждаването.
От името на Русенската опера беше поднесен грамаден букет цветя на организаторите на тържествата. Те пък благодариха за вниманието и от своя страна кметът Благов предаде поздравителен адрес, бутилка вино и календар за солиста на операта Пламен Бейков, който е един от „виновниците“ свищовлии да се радват често на изкуството на русенски концерти и оперни постановки. Самият Бейков не можа да получи лично благодарностите, тъй като в това време се подготвяше за снощния спектакъл „Сватбата на Фигаро“ на сцената в Русе. Но сред гостите бяха заместник-директорът на Русенска опера Любомир Кутин и директорът на балетната трупа Силвия Томова.
След официалните церемонии в препълнения с публика салон на читалище „Еленка и Кирил Д.Аврамови“ започна концертът на русенските филхармоници със специалното участие на Кавалджия Номер 1 Теодосий Спасов. Концертът премина под наслова „Писмо до Алеко“, като класическите и джаз пиесите, изпълнени под диригенстството на Владимр Бошнаков, предизвикаха бурни аплодисменти. Средствата, събрани от поканите, които свищовлии получаваха срещу 5 и 3 лева, ще бъдат използвани за ремонт на изложбената зала в Историческия музей в Свищов.