Пловдивчанин с двупосочен жп билет до Русе и обратно вчера не успя да тръгне с влака, защото той вече е пратен в историята. Илиян Лулчев си купил билета от Пловдив в неделя, дошъл до Русе по работа и след като я свършил, следобед отишъл на Централна жп гара да хване влак за Града под тепетата. Оказало се обаче, че в 14.15 часа, когато преди е тръгвал влакът за Пловдив, вече пътува композиция само до Горна Оряховица, но оттам няма връзка за Пловдив.
„На гишето ми предлагат да чакам до 23.30 часа, за да хвана влака за София, а оттам да взема друг за Пловдив, но никой не може да ми каже кога има връзка и аз трябва да тръгна към неизвестното, защото в БДЖ от днес /вчера - б.а./ цари пълен хаос и бъркотия“, каза пред „Утро“ вчера Лулчев. След 10 минути разговори с билетопродавачката тя се съгласи да му изплати билета от Русе до Пловдив и мъжът отиде на автогарата да търси автобус.
На Централна жп гара вчера имаше пътници, които недоволстваха от спирането на влаковете, с които досега се е осъществявала връзката от Горна Оряховица за Стара Загора и от Царева ливада за Габрово. „От Кошов съм, често идвам до болницата и винаги ползвам влак, защото с него пътувам за 1.05 лева, а с автобус давам по 3.50 лева в едната посока“, оплака се пенсионерът Христо Ангелов. Занапред обаче той вече ще хваща влак за Горна Оряховица в 14.15 часа, а не в 13.10 часа, и това му обърква сметките. Ирена Димитрова пък заяви, че не пътува често с влак, но не е съгласна с тази жестокост, на която са подложени жп пътниците. На същото мнение е и Шейнур Ахмед, който си тръгна от гарата за вкъщи, тъй като влакът му за Горна Оряховица е отменен.
2100 пътници от Русе и страната са се подписали на подписка, организирана от транспортния отдел на русенския клон на БДЖ. Тя е против спирането на влакове от и за Русе и се намира на гише „Информация“ в Централна гара. Вчера листите с 2000 подписа бяха изпратени в управлението на БДЖ в Горна Оряховица. Другата част, на която има още 100 подписа, продължава да е на разположение на пътниците, които минават през гарата и искат да се присъединят към протеста.
„Най-много сме притеснени от премахването на сутрешния влак за Варна и на следобедния оттам за Русе от 1 февруари, защото с него пътуват нашите деца, които са студенти или ученици, както и хора от малките населени места, които работят в Русе и Разград“, каза русенецът Димо Борисов. Той разказа, че негови познати през лятото се качвали на влака за Варна в 6 без десет, отивали на плаж и после се връщали със следобедния трен. Ако намерението на БДЖ да спре именно този влак, вместо сутрешния от Варна за Русе и обратния следобед в 15.30 часа, много хора, които нямат възможност да отидат за по-дълго време на море, вече ще го гледат само на снимки, коментира Борисов.