Шеста поредна година възнагражденията на експертите в общинските администрации остават замразени и това силно тревожи някои кметове, които се чудят как да задържат или пък да наемат нужни им специалисти. Преди дни изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова обясни, че проблемът е в това, че минималната работна заплата непрекъснато се вдига и чистачките в общините вече ще получават почти колкото експерт с висше образование.
Какво е положението в общинските администрации в Русенска област?
И тук всички кметове отчитат тревожния факт със замразените заплати и невъзможността да бъдат  повишавани възнаграждения на експертите с висше образование. Но посочват, че няма отлив на кадри, което е напълно разбираемо при съществуващата безработица, особено в по-малките общини. Единствено кметът на Иваново Георги Миланов обаче каза, че не само няма напускащи служители, а напротив - има наплив от кандидати за работа в общинската администрация, където средната работна заплата е 670 лева.
В Русе средната работна заплата на общинските служители е над 700 лева, но няма нито една подадена молба за напускане с мотив ниска заплата. Това каза за „Утро“ главният секретар на общината Димитър Генков, но не пропусна да подчертае, че замразените трудови възнаграждения са сериозен проблем за администрацията. 
При нас традиционно има текучество, но причината не е в ниските заплати, каза кметът на Две могили Николай Христов. От години заплатите не са увеличавани, а всички служители с опит заслужават по-високо възнаграждение, категоричен бе той и уточни, че средната работна заплата в общинската администрация е над 600 лева.
Кметът на Бяла Кольо Келерджиев сподели, че служителите в администрацията са недоволни от това, че заплатите им вече шеста година не са повишавани и очаква в най-скоро време тенденцията за отлив на експерти да се прояви и при тях. Средната работна заплата в общинската администрация е над 400 лева.
Отдавна имаме отлив на експерти и това е много тревожен факт. В администрацията повече от 50% от служителите са на минимална работна заплата, а 80% получават около 400-430 лева брутно възнаграждние, обясни кметът на Ветово Георги Георгиев и допълни, че средната работна заплата в администрацията е под 500 лева.
Няма отлив на експерти, но изключително трудно намираме специалисти, каза кметът на Сливо поле Георги Големански и даде пример с конкурса за главен архитект, на който се явил само един кандидат, а юрист не могат да си намерят и ползват юридически услуги по граждански договор. Средната работна заплата в администрацията е 540 лева.
Има текучество, но експертите не напускат заради ниски заплати, категоричен беше кметът на Борово Георги Георгиев. Възнагражденията не отговарят на огромната отговорност, която служителите в общинските администрации носят, коментира той и посочи, че средната заплата в общината е над 700 лева.
При нас заплатите на експертите не са замразени и не бихме си позволили да изпускаме специалисти, каза кметът на Ценово Петър Петров и уточни, че средната заплата е 640 лева.