„В ареста се държат като кучета с нас. Чувствам се като прокажен, а и без това съм половин човек заради сърдечните си заболявания и прекараните инсулт и инфаркт. Вземам само два вида лекарства от всички предписани, защото в ареста нямало ресурс да ми осигурят необходимите хапчета. Преди няколко седмици ми смениха лекарствата и се оказа, че са направили грешка и изпаднах в кома. А освен това килията е 2 метра и не мога да се движа достатъчно“. Това заяви пред съда българинът от турски произход Бора Дервиш и поиска да бъде пуснат под домашен арест или парична гаранция. Мъжът бе задържан пред магазин „Метро“ през август 2014 година с фалшиви 38 000 евро. Залавянето му е станало в момент на сключване на сделка, малко преди да успее да прокара в обращение парите.
Освен виенето на свят, бученето в главата и изтръпването на крайниците, Дервиш се оплака и че няма как да облекчава физиологичните си нужди вечер. Причината - лявата му ръка е почти неподвижна след инсулта и няма как физически да уринира в бутилка. Адвокатът на мъжа посочи още, че белгийска клиника, в която задържаният се е лекувал преди време, е препоръчала заради сърдечните му заболявания той да обитава широки и открити пространства, каквито в ареста нямало.
Съдът обърна внимание, че медицинската експертиза по делото е установила, че е съмнително Дервиш да е прекарал инфаркт, както той твърди. Заради това, че често получава медицински грижи и не е лишен от правата си, магистратите сметнаха, че може да остане да чака присъда в ареста и не го пуснаха в по-лека мярка. Решението може да се обжалва. Отхвърлено бе и искането на защитата на Дервиш за нова медицинска експертиза, която да посочи дали задържането му не е опасно за неговия живот.