Национален конкурс за изработване на клип, в който танцьорите трябва да играят народни танци, но не в носии, а в съвременни модни облекла, обяви русенската фирма за мъжка мода „Ричмарт“. Компанията ще премира с по 2000 лева най-добрите клипове за януари, февруари, март, април и май, които ще се състезават на голям финал през лятото на планираната „Ричмарт Модна фиеста“, където на реални сцени ще се представят колекции на дизайнери.
Цел на на конкурса е да популяризира българските народни танци в България и чужбина, фолклорните стъпки да намерят място в дискотеките и клубовете, а народни танцьори да да участват в представянето на колекции на модни ревюта и да участват в музикални видеоклипове на съвременна музика.
Клиповете - професионални или любителски, трябва да са с дължина между 1 и 4 минути. Изборът на български фолклорен танц е свободен, но музиката може да е както народна, така и съвременна - хип-хоп, рок, поп, джаз и др./ Задължително е мъжете танцьори да са с класическо сако или костюм, а жените - в модерно облекло.
Видеоклиповете могат да се качат като файл или да се посочат като линк в YouTube.com във Фейсбук страницата на „Ричмарт“ https://www.facebook.com/pages/Richmart-Ltd/521257198002059.
В конкурса ще се оценяват клипове от няколко категории: на професионални танцови групи, на самодейни състави или любители, клипове от сватбени тържества и от абитуриентските балове.
Авторитетното жури включва Христо Димитров -създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, професор Любомир Стойков - председател на Академията за мода, медиен и моден експерт, Кристо - хип-хоп изпълнител, подкрепящ народните танци в новия си клип на песента „Fast Life“ и др.
Конкурсът е част от голям проект на „Ричмарт“ за популяризиране българските народни танци в световен мащаб. Голямата цел е да се постави фокус върху един танц от всяка фолклорна област /Добружа, Шоплука, Мизия, Тракия, Родопите и Македония/ и да се даде възможност цял свят да опознае нашето народно творчество.