Оперният януари в Русе ще започне на 11-ти с новогодишен гала концерт. От 19 ч на Голямата сцена в Доходното здание ще прозвучат творби на Йохан Щраус и Йоханес Брамс, които ще отведат публиката в духа на Виена. В програмата на концерта са включени увертюра от оперетата „Прилепът“, любими валсове като „На хубавия син Дунав“, „Кайзер валс“, „Рози от юг“ и „Пролетни гласове“, популярните полки „Пицикато“, „Трик трак“, „Гръм и мълнии“. Русенци ще чуят прочутия Радецки марш на Йохан Щраус и шеметните Унгарски танци 5 и 6 на Брамс. В празничната вечер ще участват солистите на Русенската опера Мария Цветкова, Теодора Чукурска, Даниела Караиванова, Андреана Николова, Елена Баръмова и Николай Моцов. На диригентския пулт ще застане младият виенски възпитаник Димитър Косев, който от ноември миналата година е част от Vienna Traditional Classic Orchestra.
На 12 януари в зала „Филхармония“ от 19 ч започва концерт на Теодосий Спасов и русенските филхармоници. Под диригентството на Владимир Бошнаков Кавалджия щ1 ще представи своята програма, която преди два месеца бе изпълнена с Кралския филхармоничен оркестър в Лондон и пожъна небивал успех.
Бляскавото музикално начало на годината продължава с Моцарт. На 14 януари ще бъде показана „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, а два дни по-късно, на 16 януари, русенци ще видят музикално-театралния спектакъл „Моцарт и Салиери“ с участието на Калин Врачански и Асен Блатечки в главните роли. Режисьор на постановката е Бина Харалампиева.