БДЖ иска да спре от 1 февруари влака по линията Русе-Варна, който тръгва към морската столица в 5.55 часа, а оттам към Русе - в 16.10 часа. В списъка за съкращения е и влакът Русе-Горна Оряховица с връзка за Варна, София и Стара Загора. Това става ясно от писмо на компанията до областния управител Стефко Бурджиев, в което намерението се обяснява с нуждата от икономии.
Това стана повод за вчерашната среща на зам.областния управител Станимир Станчев със синдикалисти от железниците и началника на общинския транспортен отдел Искра Антонова.
Всички се обявиха против спирането на влака по първата българска жп линия, като посочиха, че така от ще бъдат лишени от важен, удобен и сигурен транспорт много ученици, студенти, инвалиди и социално слаби.
Най-важното за областна управа е да помага на хората и да решава какво е най-доброто за тях, подчерта Станчев и заяви, че администрацията е категорично против спирането. Това е първата железница в България и тя е знакова, както за града, така и за областта, и трябва да се направи всичко възможно да се запази, каза още Станчев и призова присъстващите на срещата да работят в екип в борбата за запазване на първия влак в страната.
Областният управител Стефко Бурджиев, който бе на посещение в София, не беше в течение на подробности от срещата и беше изненадан от тази категоричност на заместника си, но отказа да коментира, докато не се запознае в дълбочина с проблема.
Това не е в моите компетенции, но ние сме против всички транспортни съкращения, които затрудняват условията за придвижване на гражданите, лаконичен бе и кметът Пламен Стоилов.
Сутрешният влак Русе-Варна носи само загуби на БДЖ, коментираха експерти от железниците. В композицията с 4 вагона, всеки с по 88 места, пътуват средно 100-120 човека илиоколо 60% от местата остават незаети. Капацитетът се запълва единствено през лятото. Идеята е пътуващите за Варна да хващат влака за Бургас в 7.20 часа, който в каспичан прави връзка за Варна и пристига в града в 12 часа, допълниха специалистите.