Най-студено вчера бе в Североизточна България и Драгоман с температури -12/-13 градуса, а в останалата част на страната термометърът показваше -10/-3 градуса.
На Мусала живакът падна до -27 градуса, на Черни връх и Ботев - до -23, а на Мургаш - до -17 градуса, съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев.

Морето край Варна започна да ври от замръзналия горен слой, който започна да пада на дъното. Процесът се наблюдава, когато температурата на въздуха падне до -10 градуса.
Западният вятър от утре постепенно ще повиши температурите, каза още Симеон Матев. Максималните ще са от 0 до 5-6 градуса. На места в Северна България ще превали слаб сняг.

Събота ще започне с облаци и слаби превалявания от сняг в планините и дъжд в низините. Заради студената земна повърхност ще се образуват поледици. Следобед облаците ще намалеят, вятърът ще се усили и температурите ще се повишат - максималните стойности ще са от 3 до 8 градуса.

Още по-топло и слънчево ще е в неделя, когато термометърът вече ще показва 8-15 градуса. Затоплянето ще се усети и в планините. Температурата на 2000 м ще е 2-3 градуса, но ще духат силни до бурни южни ветрове.

В нощта срещу понеделник южният вятър ще се смени със студен северозападен и температурата отново ще тръгне надолу. Ще вали дъжд, в северните райони и по високите полета - сняг. Следобед валежите ще спрат, но ще е ветровито.

Във вторник вятърът ще отслабва, облаците ще намаляват и ще е слънчево. В сряда и четвъртък в низините ще е мъгливо и студено, а в планините - слънчево и топло за сезона. Затопляне в цялата страна се очаква в периода от 16 до 20 януари. Тогава времето ще е меко, с разкъсана облачност и без съществени валежи. По-динамично, с валежи от дъжд и сняг ще е след 21 януари.

Очаква се февруари да е с температури около и по-високи от обичайните, уточни метеорологът. Средните минимални са от -5 до 0 градуса, а средните максимални - от 4 до 9. Според прогнозата март ще е с валежи около и над нормата и с температури, близки или малко над обичайните за сезона.