За втори път петчленен състав обяви за общодържавно издирване двама свидетели по дело за контрабандата на екстази. По него подсъдим е бившият кандидат за кмет и известен бизнесмен в Шумен Деян Касабов. Според прокуратурата той е отговорен за пренасянето от Холандия до България на 1197.5 грама екстази на обща стойност 47 900 лева, като контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.
Заедно с 50-годишния мъж в новозакупената му от чужбина „Кия“ на 19 април 2014 година пътували двамата издирвани свидетели - Светослав Д. и Вилдан С. Те обаче не могат да бъдат открити на адресите си и никой от познатите им не знае къде се намират, в същото време няма данни да са напускали страната.
Пакетът с дрогата бил сложен в чанта, а отгоре за маскировка били поставени два плика кафе „Лаваца“. Касабов се снабдил и с пъстроцветни мостри на други видове екстази - розова граната, лилава триъгълна таблетка, две зелени кръгли хапчета с крокодили, една таблетка като лале и зелена граната, смята прокуратурата.
Според съда не стават ясни какви конкретни действия по издирването на двамата свидетели са предприели от полицията, както и какъв е резултатът от тях. Затова магистратите назначиха втори опит за тяхното откриване.
Тримата защитници на Касабов поискаха да бъде назначена комплексна медико-физико-химична експертиза за установяване на пълния химичен състав на екстазито, както и да се изиска справка дали везната, с която наркотикът е теглен, е годна и техническа изправна и какви отклонения евентуално може да даде. Исканията обаче бяха изцяло отхвърлени.
Очаква се в началото на февруари, за когато делото бе отложено, то да приключи поне на първа инстанция и да стане ясна присъдата на Касабов.