38-годишният Пламен Петров и 33-годишната му приятелка Емилия ще отговарят за смъртта на 7-годишната първородна дъщеря на мъжа Пламена. Делото срещу двамата е насрочено за 26 януари.
Пламен ще отговаря за умишленото умъртвяване на дъщеря си по особено мъчителен начин и с особена жестокост, докато детето е било в безпомощно състояние, сочи обвинителният акт. Емилия, с която детеубиецът живеел и с която вече е в обтегнати отношения, пък е обвинена за това, че не се е притекла на помощ на момичето, за да го предпази от фатален край, макар че нищо не й пречело.
Случаят от 20 април, навръх Великден, в бл.“Мура“ в кв.“Здравец“, провокира шумни дебати в цялата страна. Говореше се, а и до днес има такива мнения, че Пламен не е психически здрав, което заяви самият той на няколко пъти в съдебна зала. Комплексна експертиза след неколкоседмичен престой в специализирана клиника обаче показа, че бащата е бил вменяем в деня на убийството и може да носи наказателна отговорност. Съществуват и данни, че Емилия също има психични отклонения.
Многократно задаван бе въпросът защо на нестабилен мъж са поверени грижите и за двете му деца. Пламен първоначално направи самопризнания за стореното, след това обясни, че му се губят моменти от фаталния Великден, а последно дори посочи Емилия като подстрекателка за случилото се.
„Пламен няма да прави самопризнания, нито ще иска съкратено съдебно следствие. Все още не съм чел обвинителния акт и след като се запозная с него, ще решим какво ще правим“, обясни за „Утро“ адвокатът на бащата-убиец Славчо Славчев.
Пламен е с постоянна мярка „задържане под стража“ от 23 април. Оттогава до днес той претърпя фрапантна визуална промяна - изпосталя, а последно се появи в съда с обръсната глава и голям мустак.
На погребението на Пламена на 27 април отиде единствено майка й Деница. Тя поиска да прибере в дома си в Южна България малката си дъщеря Деси, но по последни данни детето е настанено в приемно семейство.
Очаква се със старта на делото в края на януари да стане ясно и какво е провокирало бруталната агресия у Пламен до такава степен, че да се нахвърли с тежки удара върху кръстената на него Пламена. Единствената известна досега версия е, че гневът му бил разбуден от игрите и шума на детето, което според бащата трябвало да чете.