Сватбена рокля от 1959 г. е първото дарение за русенския музей за 2015 г. Тя е подарена от Елена Табакова, която от над десет години живее в Чикаго, но русенци я помнят като етнограф в Къщата на Калиопа през 90-те години на ХХ век.
Елегантната сватбена рокля е шита в Чикаго по модел от модно списание, донесено от Виена. Тя е изработена от тафта в светло екрю и венециански тип дантела с флорални мотиви. Роклята е рязана в кръста, полите са разкроени и с набор в кръста, под бюста има декоративна лента с набори. Ръкавите са къси, а горнището е с подплата във форма на корсет, дантелата пък е декорирана със ситни перли. От раменете се спуска дълъг шлейф от подплатена дантела. Тоалетът е допълнен от боне, украсено с дантела и перли и с прикрепен към него воал. Принадлежала е на семейство Еберт от Чикаго, които са с немско потекло и са емигрирали в САЩ в началото на ХХ век.
Елена Табакова разказва: „Купих тази рокля през 2008 г. заедно с две шаферски рокли от същата сватба, тъй като при срещите си със семейство Еберт научих, че те много често пътували из Европа - Мюнхен, Залцбург, Виена и по Дунава са стигали и до Русе. Фамилията има запазени снимки от Русе от 40-50 г. на ХХ в. Снимали са Доходното здание и банка Гирдап - Концертно бюро. Попаднах на тази фамилия неслучайно - още с идването си в Чикаго започнах да се интересувам от имигранти и стари истории, а особено от облекла, свързани с България или българите. Вече имам прекрасна колекция. Похарчила съм много пари, но не съжалявам, това ми е тръпката“.
Етнографката Елена Табакова е правила и други дарения на Историческия музей в Русе. Очакваме скоро да пристигнат и двете шаферски рокли, обясниха от музея. Оттам припомнят, че Табакова е сред активните инициатори на българската общност в Чикаго, съосновател е на сдружението „Български музей“ в големия американски град заедно с други две русенки - Илина Сиракова и Диляна Иванова, също етнографи от русенския музей.