75 русенци са с гипсирани ръце и крака от 1 януари до вчера наобед в Травматологичния кабинет към Спешно приемно отделение в Многопрофилната болница, съобщиха вчера от Хирургичния блок. 10 от тях са настанени за лечение в отделението по ортопедия, тъй като получените фрактури са сериозни. Средно на ден в кабинета са обработвани над 10 потърпевши, но най-много са били пациентите на 1 и 2 януари, когато земята бе скована от лед.
Общо прегледаните след падане по заледените тротоари и предблокови пространства през седемте изминали дни са 98. Само 23 от тях са с навяхвания и изкълчвания.
В същото време няма нито една наложена глоба заради ледените тротоари. От 21 декември досега в Русе са съставени 28 констативни протокола за непочистени тротоари пред частни домове, магазини, офиси и заведения, каза за „Утро“ шефът на общинското специализирано звено „Контрол, охрана, обществен ред и сигурност“ Светлозар Ненов. Той обясни, че до момента няма наложени глоби, защото в срок от един ден всички предупредени са изпълнили задълженията си. Проверките обаче продължават всеки ден, като при неспазване на поставените срокове на нарушителите ще бъдат връчвани актове. Неизрядните физически лица ще плащат от 40 до 200 лева, а глобите за юридическите лица са до 1000 лв. Няма санкционирани управители и домоуправители за опасни ледени висулки, няма и получени сигнали за това, каза още Ненов.