Общинската обществена трапезария в Средношколското общежитие ще продължи да работи до края на април и ще осигурява топъл обяд за 99 изпаднали в недоимък русенци. Това каза шефът на общинската дирекция „Здравни и социални дейности“ Мариела Личева и допълни, че на 29 декември общината е продължила договора си с фонд „Социална закрила“ към МТСП и са осигурени 18 500 лева. След като изтече договорът, общинският бюджет изцяло ще финансира услугата до октомври, а след това отново ще кандидатстваме във фонда, поясни Личева.
Социалната услуга вече е добре позната на нуждаещите се. Това са основно възрастни, крайно бедни, самотници и хора с увреждания. Има и няколко души на легло, на които храната се носи вкъщи. Всеки ден посетителите се подписват на списъци, а ако пет дни одобрен кандидат не посети трапезарията без уважителна причина, отпада.
Дневният порцион включва две ястия, но благодарение на доброто управление на финансовите средства в обществената трапезария нуждаещите се получават и десерт. Това се постига, като се комбинират постна супа с месно ястие или обратното, за да се осигури и нещо сладко накрая.
Междувременно директорът на БЧК д-р Руденко Йорданов съобщи, че кризисната трапезария на организацията е с удължено работно време заради студовете. Трапезарията приема бездомни от 12 до 14 часа, но заради минусовите температури тя ще работи до по-късно.
„Помещенията са отоплени, може да се ползва и банята“, обясни д-р Йорданов.
На ден през трапезарията минават между 30 и 40 души, които получават топла супа, сандвич и чай.
Националният проект, с който услугата се финансира, е приключил в края на годината, но по инициатива на БЧК-Русе трапезарията ще продължи да работи от хуманни съображения през студеното време.