Лек автомобил „Ауди А8“ е бил запален миналата нощ пред бл.“Куманово“ в кв.“Възраждане“. Пожарът е тръгнал от областта на предната дясна гума и за минути е унищожил двигателя. Капакът над мотора е огънат като от взрив. Предният десен калник липсва, гумата също, джантата е унищожена, предното стъкло е спукано, унищожени са всички кабели, таблото и предните седалки.
„Съпругът ми стана около 1 часа до тоалетна и  каза, че нещо под аудито отвън свети. След малко чухме пращене и видяхме, че предната дясна част на колата е в пламъци и се обадихме на тел.112“, разказа жена от първия етаж на вх.“Б“ в блока, пред който е била паркирана луксозната лимузина.
Сигнал за пожара е получен в 1.45 часа. На място е пристигнал екип от Втора пожарна служба, който загасил огъня, преди да погълне цялата кола. Разследващите работят по една версия - за умишлен палеж. По първоначални данни това е станало чрез заливане на десния калник със запалителна течност. Най-вероятно става дума за бензин, но това ще бъде установено в лабораторията на ОДМВР. Категорично се отхвърля възможността за взрив, каквито предположения бяха лансирани от електронни медии. Според специалистите големите щети по автомобила се дължат на факта, че този модел на „Ауди“ има под калниците стъкловата, която е много здрава при удари, но при пожар развива температура до 1000 градуса. Именно тя е стопила калника и гумата и е огънала капака като при експлозия.
Собственик на атакуваната кола е Кристиян Танов, син на общинския съветник от Народняшка земеделска партия „Никола Петков“ Орлин Танов. В предния мандат от 2007 до 2011 година Кристиян също стана общински съветник от партията на баща си в Русе, но малко след клетвата се отказа от местното законодателство и на негово място влезе Николай Станчев. Той пък по-късно се забърка заедно с колегите си общински съветници Виктор Епщайн и Тодор Тодоров в корупционна афера и бе пратен на съд.
От полицията казаха за „Утро“, че Кристиян е имал дребни проблеми с униформените, но до този момент няма информация да се е замесвал в престъпления. По всичко изглежда обаче, че някой е искал да го сплаши.
„Утро“ го потърси за коментар, но той не се ангажира с причините за пожара върху колата му и отрече да е получавал заплахи. Баща му пък обясни, че е смаян от случилото си със сина му.
„Бях за дълго в Германия, сега се връщам и не мога да си обясня, кой е сторил тази вандалщина, но ще го открия“, зарече се Танов.
Днес в 4 часа призори на всички имейли на журналистите се получи съобщение от Венцислав Ангелов-Чикагото. В него той обяснява, че колата е опожарена умишлено, тъй като в началото на октомври той е ходил до Апелативния съд във Велико Търново с нея, за да обжалва 6-годишната си присъда, наложена му през юли от Окръжния съд в Русе. Наказанието за Чикагото е за създаване на международен канал за трафик на наркотици през Перу и Испания. Той бе задържан през лятото на 2011 година заедно с племенника си Анатоли Дамянов, след като по-рано братът на Чикагото Пламен Ангелов бе заловен на летището в Мадрид с куфар с 5,4 килограма кокаин на стойност над 1,4 млн лева.
На 18 декември магистратите във Велико Търново отхвърлиха жалбите на Чикагото и Дамянов. Решението не е окончателно и Чикагото го обжалва пред Висшия касационен съд.
Венцислав Ангелов се прочу и миналата пролет като първия арестуван по подозрение за участие в атаката срещу банките. 24 часа по-късно той бе пуснат на свобода без обвинение.
Кристиян Танов отрече да има връзка между запалената му кола и Чикагото.