Мозъкът на ветовските телефонни измами 37-годишният Димитър Златев-Киреча и мулето Янко Мартинов-Механата, на 54 г., който прибирал парите от жертвите, са осъдени ефективно вчера от Районния съд в Разград. На 10 и 11 февруари Киреча успял да заблуди две баби от Осенец по схемата „синът ти уби човек на пътя, дай пари, за да не влезе в затвора“ и така ги накарал да дадат на „следовател“, в чиято роля се явил Механата, общо 2500 лева. Измамите са направени от килията на Киреча в затвора в Белене, където той излежава 6-годишна присъда. По случая „Утро“ писа подробно в края на март.
Според прокуратурата на мушката на Киреча тогава са попаднали 91-годишната Йорданка Иванова от Осенец и Гина Неделчева, на 85 г., от същото село. На първата баба Димитър казал, че зет й е ранил дете при инцидент на пътя. Другата пък измамникът заблудил, че внукът й е убил дете при катастрофа. От възрастните жени били поискани пари под предлог, че трябва да се платят гаранции за освобождаването на роднините им от ареста. Така баба Йорданка олекнала с 1800 лева, а баба Гина със 700 лева.
Месец, след като подвел стариците, в килията му били открити два мобилни телефона, по които оплитал жертвите в мрежата си. Това е и втори път, в който залавят Киреча с телефони зад решетките.
Вчера районните магистрати в Разград дадоха още шест години затвор при първоначален строг режим на Димитър Златев и три години на съучастника му Мартинов също при начален строг режим.
Присъдите подлежат на обжалване пред Окръжен съд-Разград.