„Бърза помощ“ отказаха да изпратят линейка, как ли не ги молихме, но зет ми Михаил Шандаров почина, разказа пред „Утро“ Анета Георгиева.
Драмата се разиграла в ранните часове на 22 декември. Като заварчик в „ТМ Технолоджи“ 30-годишният Михаил трябвало да поеме поредната смяна, за да си осигури няколко почивни дни покрай Коледните празници. Цялата седмица работникът вземал допълнително часове и се чувствал добре. В последния ден, след като се върнал от работа, Михаил вдигнал температура и започнала да го мъчи кашлица. Съпругата му Жулиета купила лекарства срещу температурата, но тя не спадала. На сутринта позвънила на спешния номер 112, за да потърси помощ, но й било отказано да изпратят линейка. След като получила отказ, Жулиета потърсила помощ от майка си Анета, тъй като нямала достатъчно пари във ваучера си за предплатени разговори по телефона, за да звънне на дежурните в частната Спешна помощ „Мобилмед“, а към близките си имала безплатни минути. Към „Мобилмед“ била насочена от медиците в Спешна помощ, тъй като в почивни и празнични дни тя поема пациентите на джипитата.
Семейството отново настоявало от Спешна помощ да изпратят линейка, но транспорт така и не бил осигурен. През това време температурата на Михаил продължавала да се повишава и младият мъж все по-тежко се задъхвал от кашлицата. В крайна сметка Жулиета извикала такси, откарала съпруга си в болницата, но следобед той починал. Аутопсията показала, че мъжът е бил с двустранна бронхопневмония поне от осем дни. Заради този отказ да дойде медицински екип на адреса им те са се обърнали към адвокат и ще заведат иск срещу медиците.
Тъй като обвиненията са тежки, а и всеки разговор на телефон 112 се записва, директорът на Спешна помощ д-р Пенка Бахчеванова изиска разговорите, за да установи има ли пропуски в реакциите на подчинените й. Файловете обаче недвусмислено сочат, че на дежурния екип е подадена неточна информация, заради което медиците са били подведени и са действали изцяло по правилата, които регламентират кога се изпраща линейка и кога не. Общо девет разговора са проведени със семейството, като последните са в деня на погребението и на 30 декември - и двата за изясняване на отношенията и поредна доза ругатни от страна на бащата на Жулиета - Дарин Драгиев.
Първото обаждане е регистрирано в 6.00 ч на 22 декември и в него Жулиета спокойно казва, че съпругът й „е с 37 градуса температура горе-долу, голяма кашлица и ръцете му са студени. Оплаква се, че самите му гърди се задушава, нещо такова казва“. Операторът от 112 прехвърля разговора към Спешна помощ, където се повтаря почти същото като съобщаване на симптомите. Медиците отговарят, че фебрилните състояния /вдигане на температура под критичните стойности - б.р./ не са обект на спешната помощ, а и 37 градуса не е висока температура. Единствено при деца до 1-годишна възраст се отзоваваме абсолютно безусловно на повишена температура, категорична бе д-р Бахчеванова. Съветват ги да потърсят неотложната помощ на „Мобилмед“, като им казват и телефона, на който да подадат сигнал. Дори ги съветват да отидат направо в болницата, за да се направи рентгенова снимка на болния.
Точно половин час по-късно към действието се присъединява майката на Жулиета и звъни на 112. Телефонът обаче е поет от Дарин Драгиев, който направо пита „Защо не пращате линейка на зет ми“. Дежурният оператор припомня, че трябва да се обадят в „Мобилмед“, но отсреща получава първата доза агресия, изключително цинични изрази и закани за саморазправа. Въпреки всичко операторът запазва самообладание и не си позволява каквато и да е полемика.
Следват нови обаждания, като са атакувани и другите оператори, темата на разговорите вече не е състоянието на болния, а саморазправа с дежурните от двата екипа - на 112 и Спешна помощ, като тонът е непроменен и дори ескалира.
За огромно нещастие докато са вървели тези диалози, са изтичали и шансовете за живот на младия Михаил.
Нямам какво да коментирам - чуйте записа и кажете кой е крив и кой прав, но като лекар мога да кажа, че пациентът е запуснат случай, нелекуван, защото така бързо не си отиват млади хора от двустранна бронхопневмония, каза д-р Пенка Бахчеванова от Спешна помощ.
22 декември 2013 г., 6:00 ч
- Център 112, слушам ви.
- Добър ден! Значи моят мъж е в момента с 37 градуса температура горе-долу, голяма кашлица и ръцете му са студени. Оплаква се в момента, че самите му гърди се задушава, нещо такова ми казва.
- На колко е години той?
- На 30.
- Някакви заболявания има ли?
- Не.
- Искате „Спешна помощ“ да дойдат и да го излекуват ли?
- Ами да, да видят горе-долу, да кажат за болница ли е, да вземаме ли някакви лекарства.
- Изчакайте, ще ви свържа с тях, за да ви обяснят. Изчакайте на линия! Говорете със „Спешна помощ“!
- Добър ден, добро утро по-точно! Понеже аз обясних на вашия колега.
- Той не ми е колега, а е от Център 112, а аз съм от „Спешна помощ“. Кажете.
- Да, извинявайте, но просто не съм наясно. Начи моят мъж се оплаква от висока температура - от 37 до 38 варира, зависи...
- Това не е висока температура, а е средна, леко повишена.
- Да, оплаква се от стягане в гърдите, не може да диша като хората, има и голяма кашлица и цяла нощ не е спал.
- Кашлицата, вероятно от това го болят и гърдите. Като кашля го болят, така ли?
- Да.
- Вижте какво, ще се обадите на „Мобилмед“ да дойдат да го видят. Ние на температурни адреси не ходим.
- А бихте ли ми казали какъв е номерът на „Мобилмед“?
- Един момент - 082 82 14 39. Обяснете им, че е с температура. Вие къде живеете?
- В града.
- Е, в града!
- На ул.“Германов“ 11, къща е.
- На „Герлово“ ли? Зад бившето Родилно?
- Не знам точно как се пада, защото аз отскоро съм в Русе.
22 декември 2013 г., 6:30 ч
- Център 112, слушам ви.
- Добро утро! Дъщеря ми ви се е обаждала може би преди половин час да отиде някой да прегледа зет ми. Начи с висока температура, 39.5 градуса, тресе го, не може да диша, а са й отказали. Питали са я къде се намира тая улица, някъде до Родилното ли. Това е в „Родина“.
- Насочиха ви към „Мобилмед“, госпожо.
- Добре де, вий за какво сте? Момент.
/Слушалката взема съпругът Драгиев - б.р./
- Ало, добро утро! Дарин Драгиев се обажда, тъй доста често се обаждам и защо не пращате линейка на зет ми?
- Мисля, че обясних при първото обаждане.
- Какво сте обяснили? Я ми обяснете, че не ми е ясно!
- Господине, колко души има в тази къща и с всеки поотделно ли трябва да говоря и да обяснявам?
- Да, да, да!
- Съберете се тогава на едно място, за да кажа още само веднъж.
- Аз съм последният.
- Тогава предайте на останалите - бяхте насочени към „Мобилмед“, даден ви беше телефон за връзка с тях и температурните състояния не са обект на Спешна помощ.
- А на кого са? На пожарната ли са? А, бай ..й, на пожарната ли са, бе? Дрисльо, ей, ще ви навра в кучи гъз, чуваш ли ме, ей!
- Какво ще направите?
- Кой си ти? Искам име да ми кажеш. Господине, аз ви казах моето име и искам да знам вашето. И да ви няма утре на работа! Моето име е Дарин Драгиев. ЕГН искаш ли?
- За какво ми е ЕГН?
- Ами да пратите линейка, бе!
- Нали ви казах, че няма да ви пратим линейка.
- Защо няма да пратите линейка? Кажи ми името си и утре да те няма на работа. Кой сте вие? „Мобилмед“? Кой „Мобилмед“?
- Как кой „Мобилмед“, господине?
- Чакам заглавие да чуя и утре да те няма на работа, бе!

Alternative content


Alternative content