Повече от 80% от полицаите в Рим се "разболели" за Нова година. По това време на годината около 600 000 туристи пристигат в италианската столица, за да посрещнат новата година.

Масовото "разболяване" сред полицаите шокирало политическите кръгове в Италия, пише вестник "Мирър". Премиерът Матео Ренци изрази разочарованието си в Туитър и обеща да направи промени в правилата за служителите в публичния сектор. "Разбрах, че 83% от полицаите не са били на работа на 31 декември, защото се разболели. Ето защо ще направим промени в правилата за публичния сектор", написа той в социалната мрежа.

Туристи и местни жители незаконно се насладиха на светлините на фойерверките около Колизеума и историческите площади в Рим. Те не бяха санкционирани, но кметът на столицата заяви, че наказания ще има за полицейските служители.

Според общинската полиция в Рим, отсъствието на толкова голям брой полицаи на Нова година се дължи на спор за заплащането и различни причини, като мързел или желание да прекарат празника с близките си. "Ние сме 5900 души, а трябва да бъдем 9400. По този начин не можем да работим по 24 часа дневно 7 дни в седмицата", каза Стефано Джанини, лидер на полицейския синдикат.