Двойна смърт помрачи настъпването на новата година в Русе. Гръцкият гражданин Христос Душекос наръгал смъртоносно четири пъти в гърба съпругата си Мария Ефремова, а след това се отровил със спирт за разтривки, който съдържа обезболяващи химикали. Трагедията се е разиграла на шестия етаж в бл.“Силистра“, вх.А, зад зала „Дунав“ на ул.“Петрохан“ на 1 януари около 10 часа, показала съдебно-медицинската експертиза. Труповете на 93-годишния Христос и на 78-годишната Мария Ефремова са открити малко след 17 часа, след като екип от пожарната е разбил двете врати на апартамента им.
Малко след 10 часа в четвъртък сестрата на Мария, която живее в Силистра, се обадила на нейна съседка от седмия етаж да провери какво се случва на долния етаж, тъй като цяла сутрин звъни по телефона, но никой не отговаря. Съседката слязла по стълбите в долния апартамент и започнала да звъни на звънеца. Отвътре обаче не се чувал никакъв шум освен непрекъснатото звънене на домашния телефон. Комшийката се сетила, че има ключ за апартамента, тъй като били приятелки с Мария, качила се да го вземе, но като се върнала, установила, че той не може да влезе в бравата на металната врата, тъй като отвътре имало друг ключ.
Съседката се обадила на сестрата на Мария, че не може да отключи вратата и тя незабавно тръгнала за Русе. Щом пристигнала и се уверила, че вратата е заключена отвътре, сестрата се обадила в полицията. На място пристигнал екип от пожарната и оперативна група от полицията.
Пожарникарите разрязали металната врата откъм пантите, после разбили дървената, срязали веригата, с която тя била заключена, но не успели да я отворят. След като я изтикали навътре, униформените се натъкнали на свлечената в локва кръв Мария и лежащия върху нея Христос. 
Първоначалният преглед на съдебния лекар установил, че жената е починала от нанесените й смъртоносни рани. По тялото на Христос обаче нямало следи от наранявания. До двата трупа имало две шишета със спирт за разтривки. Аутопсията показала, че убиецът е починал от поглъщане на около 350 грама от течността с опасните химикали.
Според съседи гъркът много обичал Мария, за която се оженил преди 14 години, но бил болезнено ревнив и постоянно се съмнявал, че тя има връзки с други мъже. Затова я е следвал по петите дори до кварталния магазин, когато ходела да пазарува. На Мария й омръзнали постоянните сцени и казала на съпруга си да се прибира в Гърция и да я остави намира, но той отвърнал, че никъде няма да ходи и иска да умре тук с нея. На 1 януари желанието му било изпълнено със зловеща жестокост.
Мария се запознала с Христос в Гърция в края на 90-те години. Тогава съпругът й починал, а тя била пенсионерка след дълги години работа в „Дунарит“. Семейният апартамент в блок „Силистра“ не бил изплатен и се наложило вдовицата, която нямала деца и била младолика и енергична, да отиде в южната ни съседка да гледа болни хора, за да може да си доплати жилището. Така попаднала в дома на Христос, чиято жена била на легло и имала нужда от грижи. Неусетно гъркът се влюбил в българката, а тя отвърнала на чувствата му и след смъртта на болната му жена през 2000 година Христос се венчал за Мария. Новото семейство живеело през лятото в Гърция, а през зимата в Русе, но през последните три години се установили за постоянно тук.
Мъжът бил много здрав за годините си, не пиел алкохол, не пушел и стриктно се придържал към здравословно хранене.
Според съседи от апартамента на възрастната двойка не са се чували скандали и затова всички мислели, че двамата пенсионери живеят в мир и сговор, независимо че Христос провел впечатление на студен човек - не говорел с никого във входа и дори не поздравявал. Но въпреки поведението на гърка никой дори не предполагал на какво е способен в пристъп на ярост.