Потребителите на по-стари платформи ще трябва да инсталират новата ОС от нулата, губейки текущите настройки и приложения.
Само потребителите на Windows 7 и по-нови версии ще могат да ъпдейтват операционната си система до Windows 10, според официална информация от Microsoft.
Притежателите на по-стари версии на Windows няма да разполагат със стандартна процедура за обновяване до Windows 10, съобщи в Twitter ръководителят на програмата Windows 10 Insider – Габриел Аул.
Ако искат да ползват новата ОС, потребителите на Windows XP и Vista ще трябва да инсталират Windows 10 от нулата с помощта на ISO образи, разпространявани от Microsoft. При този сценарий, всички настройки и инсталирани програми ще бъдат загубени.
Още от по-рано се знаеше, че обновяването от Windows XP до Windows 10 ще изисква пълно преинсталиране, но сега става ясно, че същото се отнася и за Windows Vista. Потребителите на Windows 7 и по-нови версии, от своя страна, ще могат да запазят всичките си текущи настройки и инсталирани приложения.
Според някои анализатори, обновяването до Windows 10 ще бъде безплатно за потребителите на Windows 8.1, докато притежателите на лиценз за Windows 7 ще трябва да платят неголяма сума, а тези с Vista и XP – пълната цена на новата ОС.
Този месец ще излезе предварителна потребителска версия на Windows 10. Финалното издание се очаква през втората половина на годината. Пускането на Windows 10 като безплатно обновление на за Windows 8.1 ще даде силен тласък в популярността на новата ОС, която същевременно ще внесе редица изменения и универсалност в екосистемата на Microsoft.