Световната здравна организация проучва достоверността на съобщения, че бойци от „Ислямска държава" се потърсили медицинска помощ в иракска болница, показвайки признаци на зараза от ебола.
През последната седмица няколко джихадисти са били приети в болницата на град Мосул, на около 250 км северно от Багдад. Тъй като тези информации не са потвърдени официално от „Ислямска държава", представители на Световната здравна организация се опитват да получат достоверна информация от свои представители в района. На този етап данните се базират само върху съобщения на кюрдски и иракски източници.
Представители на СЗО и на ООН не са допускани до контролираните от „Ислямска държава" региони, поради което установяването на реалната ситуация се усложнява.
Мосул е под контрола на радикалните ислямисти от юни т. г. През последния месец на година джихадистите са екзекутирали повече от 12 лекари, които отказали да лекуват ранени бойци. Според информация на иракския проправителствен вестник „Сабах", заразата с ебола е била пренесена от доброволци, присъединили се към терористичната организация от африкански държави.
Симптомите на ебола са диария, повръщане, кървене - подобни на симптомите на малария, поради което би могло да бъдат объркани от неспециалисти. Известно е, че много от бойците на „Ислямска държава" произхождат от северозападната част на Африка, откъдето тръгна епидемията.