Студ скова Добруджа. Прогнозите са до 1 януари вятърът да се усилва и да стигне 28 метра в секунда.

От община Добрич призоваха гражданите да затворят плътно прозорците на домове, офиси и фирми, да отстранят от тераси и балкони неукрепени предмети, заради силния вятър има опасност от падащи предмети, клони, стъкла и ламарини, съобщи БНР. Движението да става далече от висящи кабели и жици, електрически и осветителни стълбове и украси. На водачите на автомобили също се препоръчва да спират и паркират далече от рискови обекти.

Националния институт по метеорология и хидрология предупреди, че във Варна се очаква силен вятър и значително ветрово вълнение. В нощта срещу 31декември и на 31декември през деня вятърът над морето ще е с посока север-североизток и скорост 15-18 м/сек. На 1-ви януари вятърът ще е от север със скорост 15-20 м/сек., следобед ще се ориентира от север-северозапад и постепенно ще отслабва. Ще се развие значително ветрово вълнение и от нощта срещу 31 декември до обяд на 1-ви януари вълнението на морето ще достигне 4-5 бала.

Междувременно пътната обстановка в Северозападна България постепенно се нормализира. Продължава почистването на непроходимите пътни участъци във Видинска област.

Тежката метеорологична обстановка в област Видин доведе до прекъсване на електрозахранването на 15000 абоната. Голяма част от авариите са отстранени още през нощта. Непроходимите пътища на места са причината 6 села в община Бойница да останат без ток. Очаква се в рамките на днешния ден авариите да бъдат отстранени навсякъде, увериха от електроразпределителното дружество.

През изминалото денонощие екипи на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Видин са участвали в 8 аварийно-спасителни операции по изтегляне на закъсали леки автомобили на проблемни участъци в областта. Спасителните екипи са помогнали за изтегляне на 21 леки автомобила и един автобус. Създадена е необходимата организация и има готовност за своевременно транспортиране на тежко болни или подлежащи на хемодиализа граждани и родилки, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Пътната обстановка във Врачанска област се нормализира, но бедственото положение в региона остава заради все още непочистени от преспите пътища. През целия ден машините на областното пътно управление обезопасяваха затворените участъци и обработваха заледените шосейни настилки. В най-критичния район, по второкласния път II-15, между селата Алтимир и Липница тежка техника извличаше закъсалите ТИР-ове. В този участък движението е ограничено само за леки автомобили и то в едната лента. Все още затворени за движение са няколко трасета. Това са Оряхово-Мизия, Оряхово-Селановци, между оряховските села Остров и Горни Вадин, романското село Камено поле и мездренското село Драшан. Днес няма бедстващи хора и закъсали автомобили. Утре преди обед областният кризисен щаб ще заседава и според актуалната обстановка ще реши дали да остане бедственото положение през празничните дни.