Професионалната крадла Йорданка В., на 18 г., успяла да влезе в репетиционната зала на Операта и да задигне пет портмонета на музиканти от оркестъра. В тях имало общо 1820 лева, документи за самоличност, дебитни карти и три мобилни телефона.
Кражбата е станала на 22 декември в периода от 11.30 до 12.30 часа. Щом свършили репетицията, петимата музиканти установили липсата на портмонетата си и подали сигнал в Първо РПУ. Служителите на реда веднага се досетили, че това е работа на Йорданка, която редовно шета из офиси, лаборатории и кабинети, и я заловили. Момичето си признало на мига за кражбата, но казало, че е изхарчило парите, а документите е захвърлило. Личните и дебитните карти и мобилните телефони са открити на посочените места и върнати на собствениците им.
Четири дни преди това Йорданка отново бе заловена след кражба на 240 лева от лекарка в кабинета й на ул.“Ниш“. След разпита тогава се установило, че крадлата е с психични проблеми и затова вместо да бъде изправена на съд, е освободена. И последвала нова кражба - в Операта. Според работещи по случая момичето е контролирано от възрастен мъж. Той я насочва къде да краде, а после й взема парите.