Решението на русенка да откликне на повика „Изберете българското“ приключи повече от безславно, разказа самата тя в редакцията на „Утро“. В навечерието на празниците тя купила 250-грамово пакетче българско масло с намерението да изненада семейството си с кулинарни чудеса. Какъв обаче бил потресът на амбициозната домакиня, която в последния ден на старата година отворила пакетчето, за да включи съдържанието му в празничната торта, която децата й очаквали с нетърпение. Това, което било грижливо загърнато в сребристо фолио с надписи напълно в духа на познатото от десетилетия краве масло, се оказало размекнат силно жълтеникав калъп, изпъстрен обилно с кичест мухъл.
Объркана, жената си сложила очилата, за да се увери дали не е просрочила срока на съхраняване на родния продукт. Прочела, че датата, до която „маслото“ било годно, е 16 януари 2014 година. Единственото, което не била забелязала в магазина, докато купувала „българското“, било друго пояснение върху опаковката. Там със значително по-дребни от основния надпис било изведено многозначителното „имитиращ продукт“.
Какво трябва да означава това, недоумява читателката на „Утро“. И пита: какво в случая може да „имитира“ една стока, предназначена недвусмислено за употреба като храна? И още: как е възможно нещо, което се състои според посоченото на опаковката съдържание от „масло от краве мляко 70% и раст. мазнина 30%“ да мухляса непоправимо повече от две седмици преди края на срока на годност? Дали тайната не е в „раст.мазнина“, която скромно не е указана къде и от какво точно е добита? Или в нещо друго? Загадката вероятно знае само производителят на продукта от нечуваното варненско село Кичево. А читателката на „Утро“, която вместо с домашна торта почерпила с купени немски бисквитки, остава силно разколебана по отношение на апела „Изберете българското“.