Бен Стилър отново облича униформата на пазача в музея Лари Дейли и повежда зрителите в най-дивото приключение в третия филм „Нощ в музея: Тайната на гробницата“. За трети пореден път той се впуска в епично пътуване в най-прочутите музеи на света заедно с познатите любими и нови герои се опитва да спаси магията, преди да е загубена завинаги.
Когато експонатите в Природонаучния музей в Ню Йорк, които оживяват нощем, започват да се държат странно, получилият наскоро повишение Лари трябва да разберете какви са причините. Магическата плочка, която вдъхва живот на създанията, е започнала да се разпада и единственият шанс е да бъде реставрирана в Британския музей. Лари е готов на всичко, за да спаси своето „музейно семейство“ и заедно със сина си Ник и част от експонатите, заминава от Ню Йорк за Лондон, за да открият тайната на плочката.
Обичаният комедиен актьор Робин Уилямс, който почина тази година, отново влиза в ролята си на Теди Рузвелт. Във филма той е добър приятел на Лари, който често му споделя ценни, почти бащински мъдрости. Завръщат се и ключовите герои на Оуен Уилсън и Стив Куган – изненадващото неразделно дуо от американския каубой Джедадая и римския центурион Октавий, двете миниатюрни исторически фигури. Те са най-малките герои и най-големи приятели. Друг ветеран от поредицата е носителят на „Златен глобус“ и награда „Еми“ британският комик и актьор Рики Джервейс, който е в ролята на МакФий, управителят на музея и шеф на Лари. Непохватен, ексцентричен и в блажено неведение, МакФий не осъзнава, че магията е това, което вдъхва живот на музейните създания. Нещо повече, той се гордее с чувство за хумор, каквото всъщност не притежава.
Дан Стивънс, който плени телевизионната аудитория с ролята си на Матю от пожъналата невероятен успех телевизионна драма „Имението Даунтън“ е в ролята на Ланселот - въплъщение на рицарство, доблест и смелост. Легендарният рицар на Кръглата маса търси приключение и за разлика от всички други музейни същества, той оживява за първи път и не осъзнава, че е един от експонатите на Британския музей. И че е просто един мит. Това създава огромен проблем за Лари и останалата част от групата.
Другото ново лице е австралийската комедийна сензация Ребъл Уилсън, придобила популярност с „Шаферки“ и „Перфектният ритъм“, която е в ролята на Тили - нощният пазач в Британския музей. Тя седи извън музея, в малка барака на охраната и говори по телефона през цялата нощ. Носителят на „Оскар“ Бен Кингсли е в ролята на Меренкахре, бащата на Ахкменрах и фараон на Нил. За Лари сякаш е много по-лесно да се справи с древен фараон, отколкото да се разправя със своя син тийнейджър, който винаги е в противоречие с него. Седемнадесетгодишният гимназист Ник Дейли е изигран от Скайлър Гисондо.