Вратата на килията се открехна в една предколедна нощ и Ластика, и Христин с надежда надзърнаха през процепа. Двамата са осъдени за две отвличания и изнудване, но Апелативният специализиран съд в София отмени присъдите им и върна делото за ново разследване.

Вратичката към свободата за Атанас Радев-Ластика и Христин Хаджиколев се отвори след повече от 3 г. зад решетките.

"Ако ги пуснат, като нищо ще духнат като Йоско Костинбродския

и ще се покрият в топлите страни като Братя Галеви. Съучастникът им Иван Славов вече избяга и още е в неизвестност. Търсиха го и у нас, и в Испания", каза полицай, помогнал при ареста им.

Тримата са осъдени от спецсъда на 26 юни. Хаджиколев и Радев получават по 15 г. затвор, а Славов - 11 г., за това, че са отвлекли и държали под ключ двама управители на дискотека "Щастливият викинг" в Слънчев бряг - Стефан Цветков и Явор Пенев. Под дулата на пистолети жертвите дали на похитителите си общо 434 000 лв.
Прокуратурата твърди, че отвличанията са планирани от Ластика. От аверите му само Христин е с тъмно минало. Лежал е в затвора за убийство на спортист. Осъден е на 20 г. през 2001 г., но е пуснат предсрочно.

Целта - парите от "Викинга"

На 12 август 2010 г. Стефан Цветков трябва да чака на варненското летище диджея Бейс Хънтър, ангажиран за парти в Слънчев бряг. Но първо шофьорът му го кара на фризьор. В 12,22 ч му звъни Ластика и му предлага да се срещнат. После според разказите на жертвите и разпитите на още 20-ина свидетели се случва следното:
Стефан пристига на срещата към 14,30 ч. Христин и Иван чакат в сив мерцедес, а Ластика е на паркинга. Всеки има пистолет. Стефан е поканен да се качи в мерцедеса, уж да отидат на кафе в хотел наблизо. Той е виждал Иван във "Викинга". Не познава само Христин, който се представя като Генчо. Когато Стефан сяда на задната седалка, един от мъжете го хваща през шията, а с другата ръка опира оръжие във врата му. Ластика притиска дулото на сребрист пистолет в коляното му.

Казват на Стефан да съдейства и всичко ще е наред. Ако не - ще го заровят в "първата гора". Питат го колко пари има в дискотеката. Вероятно знаят, че е упълномощен от шефа си да се разпорежда с финансовите средства. Уплашен, той казва, че в банкова касета в Слънчев бряг се пазят 234 000 лв., а в касата на "Викинга" има 100 000 лв. оборотни.

Мерцедесът тръгва към Слънчев бряг. Стефан се сеща, че ключовете за касетата са в чанта в аудито му. Похитителите нареждат да се обади на шофьора си и да му каже да тръгне към Аспаруховия мост. На няколко пъти сменят местата, на които аудито да ги чака - до бензиностанция, на моста, под него. Накрая колата спира след отбивката за кв. "Аспарухово". Накрая той спира на отбивката за “Аспарухово”.
Стефан излиза от мерцедеса и отива да вземе чантата си и лекарства. Шофьорът му забелязва, че е притеснен, но Стефан не смее да каже нищо, защото

до него върви мъж с пистолет под блузата

Пак се качват в мерцедеса и потеглят. По пътя, с опрян пищов, Христин казва, че лично е погребал двама, но понеже Стефан бил умно момче, няма да позволи това да му се случи.

Към 16,30 ч колата спира пред банка в курорта. От касета номер 0109 Стефан изважда 4 книжни пакета с 200 000 лв. и един найлонов с 34 000 лв. Слага ги в черен найлонов чувал и им ги дава.

После е заведен и заключен в апартамент в комплекс в Свети Влас. Мъжете с пищови обаче искат да вземат и парите от оборота на дискотеката. Карат го да звъни на касиера и да извика другия управител Явор Пенев на спешна среща.

Искат Явор като "гарант", че ще вземат и другите пари. Христин и Иван отиват да го доведат с мерцедеса. Явор се качва, мислейки, че ще ходят в Равда, където Стефан управлява хотел. Колата обаче завива и той се сепва. Тогава един от похитителите го дърпа назад за врата, опира пистолет до ухото му и казва: "Спокойно, спокойно! Да не вземеш да направиш някоя глупост, да тръгнеш някъде." Обяснява на Явор, че е заложник. Заплашва, че ако не мирува

ще убият първо Стефан, после и него

Мерцедесът минава през несебърските села Тънково и Оризаре, но заради лошия път кара бавно. На Явор му иде да скочи в движение, но се отказва. Заведен е при Стефан. Там единият похитител казва: "Искаме парите. Не сте виновни, но сте попаднали на грешното място в грешно време."

След указания по телефона касиер на дискотеката донася още 100 бона в червена торбичка с надпис MAX VISION пред супермаркет в Свети Влас. Стефан излиза да ги взема под надзора на Ластика и един от хората му. Изпуска химикалката, която касиерът му дава да подпише разходния ордер. Той се бръкнал за друга, но Стефан го спрял: "Давай, давай, няма време", а после снишил глас: "Недей вади нищо!"

През това време Явор е в стаята с Христин. Изнервен е и пие успокоителни. Пускат го, за да отиде на партито с Хънтър. Похитителите съобразяват, ча ако на купона и двамата управители на дискотеката липсват, персоналът ще заподозре нещо. Явор трябва да мълчи, иначе другия заложник "си заминава".

Стефан е преместен в Слънчев бряг. Казват му, че повторят "същия номер" с парите, донесени от касиера. Затварят го в апартамент на ирландец, който се дава под наем. Там Ластика се обажда на някого по телефона. След един от разговорите почва да крещи, съблича си блузата и я захвърля. Вади банкноти от черния чувал и вика:

“Това е плява, това не са пари”

Аверът му Славов успява да го успокои.

Стефан е освободен на 14 август 2010 г. на паркинг до супермаркет в Айтос. Звъни на свой приятел да дойде да го вземе. Онзи го заварва на пазара в Айтос да пуши цигара от цигара. В колата Стефан разказва, че са го отвлекли и заплашвали с пистолети, че всичко е било “като по филмите”, и се разплаква.

Потърпевшите и съсобственик на дистотеката подават сигнал в полицията. Веднага става ясно, че това не е класическо отвличане. Похитителите не носят маски, за да се прикрият. Явно не се притесняват, че случаят ще стигне до полицията. Двама от собствениците на дискотеката обаче са датчани и явно вярват в правосъдието.

На 15 август Ластика и Славов са обявени за издирване, а след 3 дни и Хаджиколев. Той е арестуван на 14 септември.

През ноември Стефан получава странни есемеси. Един от тях е: “Ако лъжите не престанат, няма да празнуваш Коледа, защото, прасенце

Стефчо, ти ще си на масата с лимонче в уста и препечена кожичка

Ластика не е открит и на 13 април 2011 г. му е издадена европейска заповед за арест. Заловен е в Испания и на 29 юли и е върнат у нас. Оказва се, че е живял във Варна със съдружничка в една от фирмите, собственици на “Викинга”. Ластика заявява, че не е имало отвличане и всичко е заради неуредени финансови отношения.

Славов остава в неизвестност, съдят го задочно.

Делото се гледа от съдебен състав с председател Георги Ушев. На процеса Явор Пенев променя показанията си - потвърждава, че е бил в апартамент, но отрича да е заплашван с оръжие и убийство.

Съдът дава вяра на първите му думи, тъй като те съответстват на показанията на Стефан и се допълват от 30-ина свидетели. Явор отрича полицаи и прокурори да са му оказвали натиск при разследването и съдът приема, че поведението му на процеса се дължи на страх от преживяното.

Според адвокатите обвиненията са недоказани. Нямало отпечатъци от подсъдимите, а разпознаванията били негодни, тъй като били извършени в нарушение на НПК. Защитниците искат отвод на прокурорката по делото, което е разследвано в Бургас, защото била предубедена. Причината - нейна колежка от друга прокуратура в града живеела на семейни начала с похитения Стефан. Съдът проверява това и установява, че приятелката на Стефан е в отпуск по майчинство. Няма данни тя да е въздействала или да се е месила в разследването.

Въпреки това апелативният спецсъд се съмнява в пристрастно разследване и че обвинителният акт е изготвен от “предубеден прокурор”. Връща делото, за да може актът да се напише от друг. Решението е на апелативните съдии Петя Колева, Драгомир Кояджиков и Даниела Росенова, която го подписва с особено мнение. Тя посочва, че не е съгласна с извода за предубеденост. (Виж карето долу). Разследващите пък са

шокирани, че трудът им досега се обезсмисля.

Решението за отмяна на присъдите не коментира има ли доказателства за физическа и психическа принуда и дали Цветков и Пенев са задържани насила, както приема първата съдебна инстанция.

Жертвите и свидетелите ще трябва да изживеят всичко отначало. Протакането е тормоз и за подсъдимите. Но медалът има и друга страна - ако делото се мотае с години, съдът става по-снизходителен. За тройно убийство например вместо доживотна присъда виновният може да се размине със 17 г. затвор. И като излежи няколко, вратата на килията да се открехне сама и за него.

Наско Ластика: Варненски бос ми скрои това

В съда Атанас Радев - Ластика твърди, че не е извършил престъпление и че съдебният процес срещу него е инсцениран от варненски бос, с когото имали конфликт. Той манипулирал свидетелите да дават лъжливи показания. Славов и Хаджиколев, с когото се знаели от деца в Ямбол, били набедени.
Ластика обяснява, че 200 000 лева от парите, споменати в обвинението, са взети по взаимно съгласие, защото му се полагат. Той живеел с жена, която имала 20% участие във фирмата, която държи дискотеката. Покрай нея дал заем на собствениците и очаквал печалба.
Според адвокатката му Аделина Натина от счетоводни експертизи по делото станало ясно, че приходите на дистотеката са много по-малки от сумите, за които се твърди, че управителите са изнудвани.
Ластика уверява, че не е бягал умишлено в чужбина. Заминал първо до Румъния, а после в Испания, за да проучва пазари за бизнес. Петима от свидетелите дават показания в полза на него и аверите му. Двама градят алиби на Хаджикосев. Според съда обаче показанията им се опровергават от разпечатка на мобилен оператор и други доказателства и той ги приема за недостоверни.

Съдия Даниела Росенова: Решението е неприемливо

Необосновани и неправилни - така съдия Даниела Росенова нарича аргументите, с които присъдите са отменени и делото е върнато на прокуратурата.
В особеното си мнение от 3 страници тя посочва, че първата инстанция е приложила правилно закона в синхрон с практиката на Европейския съд за правата на човека. Според нея колегите й от апелативния съд необосновано са дали “превес на доводите на защитниците на подсъдимите” за отвод на прокурора, вместо на доводите за самата присъда.

“Считам, че подсъдимите са участвали в съдебен процес, проведен при спазване на състезателност и непосредственост”, пише Росенова. Напомня, че становището на другите членове на състава не се подкрепя от практиката на Върховния касационен съд.
По време на разследването срещу Радев, Хаджикосев и Славов е имало искане за отвод на прокурорите от Бургаския съдебен район. След проверка то е оставено без уважение от ВКП. Тя се произнася още на 24 декември 2012 г.

От началото на годината заради промяна в закона са върнати 22 дела. Причината е, че обвинителните актове по тях са внесени в съда от окръжните прокуратури вместо от спецпрокуратурата. Повечето дела са по 240-250 тома и магистратите нямат физическа възможност да се подготвят по тях в кратки срокове, допълни  висш магистрат.