След успеха на първите два филма “Хобит: Неочаквано пътешествие” и “Хобит: Пущинакът на Смог”, които в световен мащаб реализираха бокс офис от над 2 милиарда долара, премиера прави и третият от поредицата по шедьовъра на Дж.Р.Р.Толкин - “Хобит: Битката на петте армии”. Това е най-скъпата филмова продукция на всички времена с общ бюджет 934 млн. новозеландски долара или около 464 млн. паунда. Досега най-скъпият самостоятелен филм в историята на киното бе “Карибски пирати: Краят на света”, който струва около 185 млн. паунда.
В новия си филм носителят на “Оскар” Питър Джаксън поднася съдбовната глава от трилогията филми, която довежда до епичен завършек неочакваното пътешествие, на което се отправя Билбо Бегинс заедно с Торин Дъбощит и Дружината на джуджетата. След като отвоюва родната си земя от дракона Смог, Дружината неволно е отприщила смъртоносна сила. Разгневен, Смог изсипва бушуващата си ярост над беззащитните мъже, жени и деца от Езерния град.
Обсебен преди всичко от мисълта за съкровището, скрито в недрата на Самотната планина, Торин жертва приятелство и чест, за да си го върне, докато Билбо Бегинс прави неистови опити да го вразуми. Това тласка хобита към отчаяно и рисковано решение. Но напред предстоят още по-големи опасности. Незабелязан от никого, освен от вълшебника Гандалф, могъщият враг Саурон е пратил легиони от орки в изненадваща атака срещу Самотната планина.
Когато мрак пада над ескалиращия конфликт, расите на Джуджетата, Елфите и Хората трябва да решат - да се обединят или да бъдат унищожени. Билбо се оказва принуден да се бори за живота си и за този на своите приятели в епичната Битка на петте армии, а бъдещето на Средната земя виси на косъм.
В “Хобит: Битката на петте армии” участват емблематичният Иън Маккелън като Гандалф Сивия, Мартин Фрийман в ролята на Билбо Бегинс и непоколебимият Ричард Армитидж в ролята на Торин Дъбощит. Редом до тях отново застават Еванджелин Лили, Орландо Блум, Люк Евънс, Бенедикт Къмбърбач като Смог, Кейт Бланшет, Хуго Уейвинг, Лий Пейс. Режисьорът Питър Джаксън е и съсценарист заедно с Фран Уолш, Филипа Бойенс и Гилермо дел Торо. Продуценти са Питър Джаксън, Каролин Кънингам, Зейн Вейнер и Фран Уолш.