България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта. 
Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Премиерът съобщи, че е запознал своите колеги с проблемите на страната в областта на енергетиката, с въпросите около проекта за газопровода "Южен поток", с идеите за изграждането на разпределителен газов възел край Варна, с възможностите за възобновяването на проекта "Набуко-Запад".

"Хората разбраха какъв е проблемът и в какво жестоко менгеме се намираме
с удължаването на живота на реакторите в АЕЦ "Козлодуй", с арбитража в Женева по АЕЦ "Белене", обясни Борисов.

Той подчерта, че е получил пълна подкрепа и разбиране от Европейския съвет, че България не трябва да носи вината и да плаща глоби заради спирането на проекта. По време на срещата на върха българският премиер е поискал и получил отговор какво да прави България с "Южен поток".

"Отговорът е един – изпълнявайте си междуправителственото споразумение, за да не носите съдебни санкции да плащате пари, както за АЕЦ "Белене". От там нататък всички други ангажименти са ангажименти на Европейския съюз и ние стоим зад това ваше решение.Така страната ни вече може да изпълни ангажиментите си по подготвителните дейности, особено за морската част на газопровода и да издаде разрешителните за строежа му.

И тогава вече ще чуем "Газпром" дали прекратява проекта. Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не е по българска вина.
В никакъв случай България не трябва да е виновна за спирането на "Южен поток", категоричен бе Борисов.

"Нищо от това няма да става зад гърба на Европейския съюз", подчерта премиерът, като посочи, че предишните управляващи не са обяснили добре пред Брюксел пред какви проблеми е изправена страната ни.

"Европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Сърбия или Македония да минава трасето оттам",
заяви още Борисов.

По повод обсъждането на отношенията с Русия в Европейския съвет премиерът изрази надеждата президентът Владимир Путин и дипломацията да си направят изводите, че тези военни действия, провокации, санкции, създават огромен проблем в Европа, всички държави губят пари и нищо добро не ни очаква накрая.
"Затова призовах за повече дипломатичност, за твърдост, разбира се, в санкциите, но и да не се прекалява с агресията, защото това също не е добро решение", коментира Борисов.