Интериорът
В старанието си всеки да получи своята индивидуалност, често сменя името на заведението, което е работило преди него.
Тази практика обаче не е намерила интерес от собствениците на лятна градина „Ванеса“, които са решили по-скоро да дадат нов живот на бившето вече бистро „Пристан“.
Ако говорим за концепция, тя определено отнася гостите на заведението към Средиземноморието.
Интериорът създава уют и спокойствие, Преобладава гамата в кафяво, бежово и бяло. А не може да останат незабелязани двата аквариума с екзотични риби.
В единият плуват сладководни, а в другия - морски.   Интересни сред сладководните са цихлиди от езерата в Западна Африка, змиорки и други.
В същия стил ще бъде и лятната градина. Елементи от ковано желязо в заведението и на открито пресъздават атмосферата на истински пристан, на който може да се усети духът да морето.
Ресторантът
Естествено, след толкова акценти за море, кухнята е насочена също в тази посока.
Но нека първо погледнем менюто. И тук е спазена традицията и се започва със салатите. Те са традиционни български и класически.
Първите ще останат без коментар. А при класическите ще открием и „Цезар“, и „Анел“, и норвежка салата с козе сирене и скариди...
Внимание, и то много сериозно, заслужават и предястията. Тук морето е събрано с вкусове и блюда от испанската и италианската кухня, както и от далечно Мексико. Акцент тук може да бъдат онези предястия, които са по рецепта на главния готвач. Използват се в различните кулинарни предложения и различни сортове ориз /жасмин, императорски и др./
И дано вече търпението да не се е изчерпало - дойде ред и на основните ястия.
Защо трябва да се предпочете и запомни обновеният ресторант „Пристан“? Ще дадем само два от многото възможни отговори.
Първият всъщност е напомняне за рибите и рибните деликатеси, майсторски и вкусно приготвени и изискано поднесени. Пресни средиземноморски образци на скариди, калмари, миди, лаврак и ципура се приготвят по гръцки и кипърски рецепти.
От българските речни и морски риби предложенията са от облез, през шаран, бяла риба и др.
А всичко това в определени моменти ще бъде още по-обширно представяно в тематични вечери на турската, италианската и естествено на българската кухня.
Вторият отговор? Ето го и него - другото нещо, което не трябва да бъде подминато в никакъв случай, са ястията от телешко месо. Най-малко заради факта, че то е със сигурност възможно най-прясно, тъй като е от фермата на съдържателите. Затова със сигурност телешкото ще бъде винаги прясно и то на достъпни цени.
Да прибавим и домашната питка от обикновено или пълнозърнесто брашно.
Колкото до обедното меню - то то ще е отворено и ще се пише от желанията на клиентите.
За най-малките посетители на заведението, които все още не оценяват вкуса на пепър стека, може да се поръчат спагети и пици с обичайното за заведението високо качество.
Да завършим прегледа на менюто както следва с десерта. Сякаш и той не е за подминаване, защото също се прави от изкусните ръце на работещите в модерно оборудваната кухня. Чийз кейк, пайове, суфлета, макар и „вредни“, вече са обект на множество атаки предимно от женския пол.
Няма как да пропуснем и винената листа. А и тя ангажира с четене и възможност за добър избор - както на вина от български изби, така и от Франция, Италия, Нова Зеландия и Чили.
Обслужването
Най-важната част на един ресторант си остава кухнята. Затова в нея са привлечени 8 души, които са добили и усъвършенствали кулинарните си умения в страната и в чужбина.
Обслужващият персонал - сервитьорите, ще покажат добри познания относно предлаганата храна, както и фин сомелиерски усет.
А онова, което често клиентите ще чуват, че предлаганите ястия кореспондират със здравословното хранене. В кухнята е монтиран модерен конвектомат и благодарение на него пърженето е заменено с печене и готвене на пара, без от това да пострада вкусът на храната.