Българският регулатор, надзираващ регистрираните одитори в страната, заяви, че е открил значителни пропуски и несъответствия в начина, по който компанията "KPMG България" е одитирала Корпоративна търговска банка (КТБ) преди голямата финансова институция да се окаже в неплатежоспособност, съобщава агенция "Ройтерс".
След фалита на КТБ Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) започна разследване на проведените от "KPMG България" одити на банката през периода между 2009-а и 2013-а година.
Регулаторният орган обяви, че в началото на следващата година ще вземе решение какви санкции ще трябва да наложи и точно на коя одиторска компания. КПНРО би могъл или да санкционира отделни лица, провеждали одитите в КТБ, или цялото българско поделение на KPMG, или и двете.
От "KPMG България" отказаха да коментират тази информация.
Независимите финансови одити на годишните финансови отчети на Корпоративна търговска банка са били извършени при наличието на някои съществени пропуски и несъответствия с изискванията на международните стандарти за одит във връзка с отпускане на заеми от страна на банката, посочва в свое решение българският регулатор.
Трябва да се отбележи, че в края на финансовата 2013-а година КТБ беше одитирана от "KPMG България" и резултати показаха, че по-малко от един процент от кредитите на банката са били третирани като необслужвани при средно 17% за цялата българска банкова система.
Българското поделение на водещата международна одиторска компания попадна под атака и на управляващите от ГЕРБ, след като Менда Стоянова, която е председател на парламентарната бюджетна и финансова комисия, обвини KPMG в престъпна небрежност, съобщи БНР.