Академическият съвет на СУ прие правилника за прием за учебната 2015-2016 г. Към него е приложен и графикът за провеждане на кандидатстудентските изпити. Информацията ще се качи и на сайта на СУ.

Документите за участие в конкурсите изпити за учебната 2015-2016 г. Софийският университет "Св. Климент Охридски" (СУ) започва да приема от 23 февруари 2015 г. Това заяви на пресконференция доц. Милена Стефанова, зам.-ректор на СУ по учебна дейност, предаде репортер на БГНЕС. Тези кандидат-студенти, които искат да се явят на първата конкурсна сесия трябва да подадат документите си за участие най-късно до 13 март 2015 г,. а тези, които не искат да се явяват на нея могат да подават документи до 22 май.

Първата кандидатстудентска сесия започва от 22 март до 26 април, като изпитите ще се провеждат само в неделни дни. Втората кандидатстудентска сесия ще започне на 31 май до 28 юни, а изпитите ще бъдат само през съботно-неделните дни. И тази година кандидатстването за участие може да стане онлайн на сайта на университета или на място. Таксите също ще могат да се заплащат и онлайн, като 30 лв. е таксата за явяване на всеки изпит, толкова е и сумата за участие в класирането.

От своя страна началникът на отдел "Образователни дейности" Албена Григорова заяви, че документите за класиране, отново се приемат онлайн, като документите ще бъдат валидирани в периода от 22 юни до 4 юли 2015 г. Първото класиране ще стане ясно на 14 юли, като 15, 16 и 17 юли са дните, в които студентите се записват или потвърждават желание за участие във второ класиране. Вторият етап на класирането ще започне на 22 юли, като от 22 до 24 юли са дните за записване и потвърждаване в последния етап на класирането. Третият етап или окончателното класиране е на 28 юли, а на 30 юли приключва записването на всички кандидати.

Григорова поясни, че няма да има много различия при балообразуването. Като различното е, че Историческият факултет е прибавил към балообразуващите матури и матурите по Български език и литература. Регулираните специалности няма да използват матурите като резултати от конкурсни изпити. Това са право, медицина, фармация, и всички специалности от Факултета по журналистика, Международни отношения. За тези специалности задължително ще се влиза само с кандидатстудентски изпит, а оценките от матурите ще участват само в балообразуването. За всички останали ще може да се влиза и с оценка от матура.

За сметка на това, Биологическият факултет, Факултетът по начална и предучилищна педагогика, и Историческият факултет изравняват изцяло коефициента на матурата с коефициента на изпита за прием, Философският факултет ще прави това частично само за някои специалности. Стопанският факултет ще признава езикови сертификати за владеене на френски, немски и английски език. Стана ясно, че в СУ има рязко намаляване на кандидати с френски език, а над 100 души са първокурсници-чужденци.

Доц. Стефанова поясни, че всяка година минималните балове са различни. Понеже има комплекс от фактури за минималните балове, няма как да се каже какъв ще бъде той догодина, каза тя.

Най-скъпи специалности остават медицина и фармация с годишна такса от около 1000 лв., правото е с годишна такса от 500 лв. Миналата година психологията е била най-желаната специалност, имало е и много желаещи и за медицина. Интересът към педагогическите специалности се повишавал.

Доц. Стефанова загатна, че е в процес на подготовка и поне една нова специалност в СУ, която ще бъде факт за първи пръв в България и в целия Балкански полуостров. Тя обясни, че предвид демографската ситуация и капацитета на СУ, се поддържа една стабилна бройка за прием през последните години-около 5 000 редовно и задочно бакалаври. Всяка година пък имало много хора, които желаели да придобият нова професия. Някои записват магистър, но и доста други предпочитат бакалавър.