Общината най-накрая получи летището в Щръклево, а Русе стана първият град с общинско летище в България. Новината, която читателите на „Утро“ знаеха още тази сутрин, бе потвърдена по-късно през деня, след като на вчерашното си заседание Министерският съвет прехвърли в собственост на Община Русе имотите на летището в с. Щръклево и дяловете си от капитала на „Летище Русе“ ЕООД.
Държавата за пореден път показва, че подкрепя Община Русе. Оттук нататък в нашите ръце е да разработим летището и то да започне да функционира, коментира кметът Пламен Стоилов.
Търговското дружество ще влезе като звено в някое от общинските предприятия, а след това предстои процедура за издаване на разрешително за летателна площадка. Стоилов съобщи, че шефът на „Летище Русе“ Николай Горчев ще остане на позицията, която заема, като задачата му е да разработи бизнес план.
За последно Летище Русе е използвано през 90-те години, но състоянието на пистата е добро. Идеята е то да се модернизира и да привлече пътнически и товарен трафик, като по този начин Русе се превърне в напълно завършен транспортен център с добра жп инфраструктура, удобни сухопътни връзки, мост над Дунав и пристанище.