Русе най-после ще получи летището в Щръклево, става ясно от дневния ред на утрешното редовно правителствено заседание. Предложението за безвъзмездното му прехвърляне на Общината е внесено от министъра на транспорта Ивайло Московски.
Превръщането на летището в общинска фирма означава то да бъде съживено и да затвори пръстена на така важните за бизнеса възможности за транспорт.  
Досега точно карго полетите бяха липсващата брънка във веригата от добри железопътни, сухопътни и водни връзки, с които Русе разполага. С предлагането и на тази възможност в портфолиото може да се очаква по-голям инвеститорски интерес към града, отделно самото летище може да бъде успешно развито като важен център за товарни полети.
Въпреки че е ползвана за последно преди двайсетина години, пистата на летището е в добро състояние. Необходим й е само малък ремонт, възстановяване на маркировката и екипиране със спасителен автомобил, за да може да посреща полети. Габаритите на аерогарата са като на тези в Пловдив и Варна, които се ползват интензивно и приемат всички видове самолети без най-големите въздушни лайнери, посочи шефът на летището Николай Горчев по време на общинската сесия, когато бе гласувано задължителното съгласие на Русе да поеме собствеността и разработването на държавната компания.
Прехвърлянето на аеропорта, който неведнъж безуспешно бе обявяван за концесиониране, е подготвено от над половин година, но процедурата бе грубо прекратена с необясними лупинги на едно от последните заседания на служебното правителство в края на октомври. Атаката тогава поведе финансовият министър Румен Порожанов, а колегата му от икономическото ведомство Васил Щонов се оказа подкрепление, макар от изказването му да стана ясно, че не е запознат с материята. Очаква се този път гласуването да мине в полза на Русе без никакви обструкции.