Под дърво и камък екипи полицейски екипи на ОД на МВР- Пловдив, ОД на МВР- Сливен, Нова Загора и Раковски издирваха от неделя вечерта до днес нападателя на д-р Божидара Пеевска, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Инцидентът стана пред кабинет на Неотложна помощ по време на дежурство на лекарката. Две жени – майка и баба- водят дете на две години на преглед, защото е отпило перилен препарат. След насочването на д-р Пеевска към токсикологията в Пловдив за промивка, жените заплашват лекарката и побягват с детето. В тоя момент се намесва и мъж, който удря лекарката по главата. Пострадалата д-р Пеевска даде вече изявление за БГНЕС, в което каза, че не се страхува, но се чувства унизена.

Случаят придоби необикновено голям обществен резонанс, защото съвпадна със заповедта на здравния министър "Спешна помощ" да работи с помощта на полицейски екипи в райони, където е оказвано насилие. Въпреки уверенията на РПУ- Раковски, че нападателят бързо ще бъде идентифициран и задържан, усилията продължиха до днес, когато той се предаде сам с адвокат. За огромните усилия, положени да бъде издирен, разказа днес на брифинг в МВР директорът на Областната дирекция Пламен Узунов.

Веднага след инцидента в неделя през нощта са изпратени полицейски екипи във всички възможни спешни кабинети наоколо, в които семейството би могло да потърси медицинска помощ за детето. Оказва се, че те не са посетили нито един. После по данни на община Раковски са издирени всички семейства от ромски произход, в които има момиченце на 2 години. Оказват се 292.

Полицейски екипи ги посещават, като търсят идентификация на възрастните по описание на лекарката- майката на детето е руса, а бабата е пълна. И тук, обаче удрят на камък. Как точно са стигнали до агресорите, директорът на полицията не каза. 35 годишният Стоян К. от хасковското село Александрово, рецидивист с две изтърпени ефективни присъди, се оказа нападателят. Той не е биологичен баща на детето. Днес по време на брифинга се предаде сам в РПУ- Раковски заедно с адвокат. Там е и майката на детето, също задържана, тя се казва Елена. Бабата е задържана в Нова Загора. Срещу Стоян К. ще бъде повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда. Оказа се, че връзката на семейството с Раковски е инцидентна- те са били там на гости.

В Пловдив и областта в последните две години са станали пет инцидента, свързани с насилие над лекари. Три са през миналата година, случаят в Раковски е последният. Веднага след заповедта на министър Москов са осъществени срещи с полицията и от 10 декември вече екипите на "Спешна помощ" могат да влизат в ромските махали на Пловдив, както и в Раковски, в селата Стряма, Белозем и Чалъкови с полицейски екипи. Те тръгват, ако при подаване на сигнал на 112 от страна на близки на пострадалия в тона им се усеща заплаха, ако се посещават райони, в които вече има прецедент на насилие или ако в момента на оказване на медицинска помощ възникне ситуация. До сега на практика нищо от това не се е наложило.