Едва на 17 години едно момче от Мартен написа нова глава в историята на автомобилния спорт не само у нас, а и в Европа. Това е Михаил Симеонов, който ще навърши 18 на 16 февруари, а вече има зад гърба си две титли от държавното рали първенство! Затова определението феномен никак не е пресилено. Най-смешното в случая е, че Мишо няма книжка и няма право дори да паркира състезателната си кола на специалните места за награждаване. Тази задача засега е поверена на навигатора му Васил Георгиев, но това ще се промени. Шампионът кара курсове в русенската автошкола „Христов“ и скоро ще бъде правоспособен водач не само на състезателните трасета.
Иначе
роденият в Мартен самороден талант
се състезава дотук благодарение на специален лиценз, заверен след изтощителна битка с федерацията. Понеже няма навършените години, централата в София отначало отказва въобще да се занимава с молбата за допускането му в спорта. След като с много усилия отговорните фактори все пак биват накарани да повярват, че Мишо наистина е вундеркинд на волана, правят компромис, но изискват от родителите му да подпишат документ, че поемат отговорност за безопасността на сина си. Другото условие е да предостави все пак някакво свидетелство, че управлява моторно превозно средство. Така Мишо отива в София с документ за правоспособен водач на... мотопед!
Автомобилният спорт не само у нас, а може би и в цяла Европа не помни подобен случай, казва треньорът на русенската светкавица и бивш национал Николай Николов.
Мишо се пали по автомобилите от ранните си детски години. Особена искра не му трябва, защото родителите му стопанисват транспортна фирма и машините са навсякъде около него. Дядо му по майчина линия - Иван, също е шофьор с дългогодишен опит. Тъкмо този
дядо Иван го изкарва за пръв път с кола на мартенското поле
до бензиностанцията и му показва елементарната техника за шофиране. Мишо слуша, накрая влиза и директно подкарва колата. Сам! За да може да вижда през стъклото и краката му да достигат до педалите, първо се прави сериозно разместване на седалката, придружено с поставяне на дунапренени възглавници. Тогава двукратният вече шампион на рали е само на 8 години!
Така мартенското поле до шосето Русе-Силистра става негов запазен тренировъчен терен. Другата задочна подготовка е като при почти всяко второ момче - „пилотиране“ зад волана на електронни игри. Още тогава се впуска в съревнования във Формула 1, пистови шампионати и рали, за да реши и избере от раз:
Големият майстор е майстор само ако стане шампион на рали
И сигурно е прав, защото когато асът Кими Райконен напусна за кратко Формула 1 и опита пробив в ралито, претърпя почти катастрофален провал.
Мишо е наясно - няма идоли и не иска да има, но признава класата на Карлос Сайнц. За него казва, че е велик пилот.
Пътят от полето на Мартен до дебюта далеч не е толкова дълъг. Практическата му първа истинска тренировка при Николай Николов е направена през януари 2012 година. Тя е на сняг в Еленския балкан. Николов вижда, че момчета се учи доста бързо и само броени дни по-късно го пуска във водовъртежа на първото състезание. То е до ловешкото село Баховица, станало известно от две години насам с производството на „българските“ коли на китайската компания „Грейт Уол“. Там Михаил
сяда зад волана на „Лада Самара“ и завършва 7-и от 20 автомобила
Какъв дебют, и то само след две тренировки и половина!
През 2012 година взема участие в 4 кръга от държавното първенство на рали. Вече кара „Опел Корса“, с който завършва първи в генералното класиране на клас „А6“. 2013-а започва с първо място на рали „Сливен“ и „България“, втори позиции на „Хеброс“ и „България“. И пак е държавен шампион, но вече със „Ситроен С2“, който си е истински звяр - 160 конски сили, специална скоростна кутия и спортно окачване.
Междувременно се хвърля и в пистовия шампионат, където също може да спечели титлата в класа си. Всичко се решава в последния старт в гръцкия град Серес. Мишо повежда, но конкурентът му за първото място в генералното класиране Мирослав Петков от Монтана го избутва неспортсменски с удар встрани, за да се добере до най-високото място на стълбичката с аванс от само две точки.
Родителите му Милко и Катя - „гарантите“ - се радват на успехиту му. И тръпнат, защото
автомобилизмът не е игра на шах
Най-много се вълнува обаче 22-годишната му сестра Иванина. Веднъж тя решава да проследи състезание с участие на брат си. Застава на един скат по време на рали „Твърдица“ и като вижда адреналиновия слалом на Мишо, затваря очи и отказва да гледа повече! А баща му, който някога също мечтаел за пилотска кариера, признава: „Сине, ти изпълни една моя несбъдната мечта“.
Шампионът изглежда доста мъдър за възрастта си и е категоричен, че големият пилот в никакъв случай не може да бъде авантюрист. Мишо счита, че човекът зад волана трябва да бъде спокоен, концентриран, търпелив и много внимателен. Затова и се чуди на хлапаци, които, седнали върху шофьорски книжки отпреди два петъка, правят глупост след глупост от измамна представа, че с газ до дупка ще впечатлят някого и че ще заслужат признанието за герои.
Голямата му мечта сега е да развие възможностите на ситроена, защото е сигурен - „французинът“ има големи неразкрити резерви. Тази работа обаче става със сериозни средства, а младежът не може ди си ги позволи на този етап. Иначе
продължава да търси тайните на моторите
Учи се от навигатора си Васил Георгиев, когото счита за отличен механик. Освен това по манталитет с Васко са като две капки вода - и двамата предпочитат да действат спокойно, без нерви и излишни драми.
Тази година ще е ключова за свръхзвуковия млад пилот, защото ще е и абитуриент. Учи в частно училище - профилираната гимназия „Джордж Байрон“, и иска да кандидатства в Технически университет /Сливен/. Кима утвърдително след подозрението ни, че избира Града на сините камъни заради възможността да тренира по черните пътища в Сливенския балкан.
Дали има някакво хоби и как си почива?
Не. Казва, че цялото му свободно време е подчинено на мисълта и работата с автомобила. Не е мания, но е много силна любов, пламнала някога с първите обиколки със старата „Лада Самара“ по полето край Мартен.