21 номинации в анкетата на „Утро“ и Община Русе за Спортист на годината в Русе ще обсъждат от днес до сряда спортните журналисти от нашия град. Постъпилите предложения бяха направени от представители на клубовете. Ако някои от анкетираните журналисти имат предвид свой непопаднал в списъка по-долу фаворит, може да го добави сред номинираните.
Разгледайте внимателно цитираните резултати, съобразете се с постиженията по важност и гласувайте отговорно!     
Награждаването на спортистите от Топ 10 ще се проведе в началото на януари.
Номинации Спортист на Русе 2014:
- Айрин Исметов, бокс, клуб „Локомотив“, номинацията е представена от треньора Алексей Рибчев - сребърен медалист от турнир за мъже на Европейския съюз, шампион на международни турнири в Русия и Косово, втори на международния турнир „Странджата“.
- Александър Тодоров, спортна стрелба, клуб „Локомотив -ТТ“, номинацията е представена от треньорката Севдалина Стоянова - втори на европейското първенство за юноши в Москва /10 метра пневматичен пистолет/, 4-и на Младежките олимпийски игри в Китай, 5-и на световно първенство за юноши /10 метра/, шампион в Гран при на Тирол /10 метра/, второ място на турнир в Пилзен, шампион на турнир в Хановер /50 метра/, шампион на „Олимпийски надежди“ в Мюнхен /50 метра/, първи в този турнир на 10 метра, трети на турнир „Нитра“ в Словакия, 4-и на турнир в Зул.
- Акробатическа четворка от „Локомотив“ /Русе/ в състав Мартин Стоянов, Ивайло Велев, Мариян Великов, Стоил Стоянов, номинацията е представена от треньора Мариян Габровски - 4-о място на световното първенство във Франция, държавни шампиони за младежи /треньор Иван Лазаров/,
- Акробатическа двойка от „Локомотив“ /Русе/ Елена Великова-Алекс Жеков - 6-о място на световното първенство във Франция, шампиони на международен турнир в Германия, държавни шампиони за мъже и жени /треньор Мариян Габровски/.
- Деница Георгиева, карате шинкиокушин, „Спортен клуб „Русе“, номинацията е представена от треньора Румен Калинов - трето място на европейското първенство за девойки в дисциплината ката, държавна шампионка за девойки на ката, трета на държавното първенство за девойки в дисциплината кумите.
- Беренике Фалдум, кану-каяк, клуб „Локо“, номинацията е представена от треньора в клуба Евгени Недев - бронзов медал на европейското първенство за жени /5000 метра/, пета на европейското първенство по маратон /26 километра/, 9-а на световното първенство по маратон /5000/ метра.
- Владислав Върбанов, карате, джу-джицу, клуб „Динамо“, номинацията е представена от треньора Борислав Кисев - 7-и на европейско първенство по джу-джицу за мъже до 21 години, балкански и държавен шампион за мъже, първенец на международен турнир „Свети Георги“. 
- Владимир Тушев, спортна гимнастика, клуб „Акро“, номинацията е представена от члена на УС на клуба Десислава Дивчева  - четвърти във финала на халки на Младежката олимпиада в Китай, Финалист в многобоя на същия форум, където беше най-малкият участник. 12-и с отбора на България на европейското първенство за младежи, държавен шампион /индивидуално, младежи/.
- Денис Димитров, лека атлетика, клуб „Локомотив“, номинацията е представена от треньорката Венета Симеонова - втори на 100 метра /10,55 секунди/ на европейското отборно първенство за мъже и жени в Латвия, полуфиналист /10,41/ на европейското първенство за мъже и жени в Цюрих, второ място /10,35/ на международен турнир „Вулпев-Бахчеванов“, втори /10,46/ на международен турнир „Самарско знаме“, трето място /10,36/ на международен турнир „Анхалт“ в Цюрих, държавен шамприон за мъже.
- Зорница Костова, баскетбол, „Дунав 8806“ /номинацията е представена от УС на клуба/ - Зорница е капитанка на отбора, който спечели титлата в държавното първенство. Тя бе най-постоянната състезателка на отбора и е с основна заслуга за тази титла.
- Камен Чимидялков, кану-каяк, клуб „Дунав“, номинацията е представена от треньорката Ева Пашева - 5-и на световното първенство за юноши в състава на четворката каяк, държавен шампион за юноши на единичен каяк.
- Кристиан Душев, кану-каяк, клуб „Локомотив“, номинацията е представена от треньора Евгени Недев - 10-и на световното първенство за мъже /единичен каяк, 200 метра, 8-и на световното и европейското за младежи в същата дисциплина.
- Мария Мицова, бадминтон, клуб „Приста“, номинацията е представена от УС на клуба - 17-а на Младежките олимпийски игри в Китай, вицешампионка на международен турнир за девойки в Израел, шампионка на двойки с Мила Иванова от Стара Загора на международен турнир в Италия, пета на сингъл на международен турнир в Унгария, държавна шампионка за девойки и бронзова медалистка при жените, 10-а в европейската ранглиста за младежи и девойки, 25-а в световната.  
- Петър Йорданов, бокс, клуб „Русе“ - номинацията е представена от УС на клуба - бронзов медалист от европейското първенство за момчета, държавен шампион, шампион на купа „България“.
- Радостина Стоянова, лека атлетика, клуб „Локомотив“, номинацията е представена от треньорката Венета Симеонова - първо място /девойки/ на 60 метра /7, 86/ на държавно първенство в зала, първо място на 100 метра /12, 34/ на държавно първенство за девойки, първо място на 200 метра /25, 38/ на държавно първенство за девойки, второ място на 200 метра /24, 83/ на балканско първенство за девойки, трето място на 100 метра /12, 28/ на международен турнир „Самарско знаме“, полуфинал на 4 по 100 метра /44, 53/ на европейското първенство за мъже и жени в Цюрих.
- Светослав Бодуров, карате, клуб „Приста“, номинацията е представена от треньора Михаил Георгиев - европейски шампион по шотокан карате-до в дисциплината кумите, бронз от европейското първенство в дисциплината ката за мъже до 21 години.
- Светлана Каменова, бокс, клуб „Русе“, номинацията е представена от изпълнителния директор на клуба Илия Сяров - европейска вицешампионка за жени, шампионка на международен турнир в в Мароко, втора на турнир в Турция, шампионка на купа „България“, държавен шампион.
- Севда Асенова, бокс, клуб „Русе“, номинацията е представена от изпълнителния директор на клуба Илия Сяров - европейска вицешампионка за жени, шампионка на турнир в Мароко, втора на турнир в Турция, държавен шампион, шампионка на купа „България“
- Стойка Петрова, бокс, клуб „Русе“, номинацията е представена от изпълнителния директор на клуба Илия Сяров - европейска шампионка за жени, пета на световното първенство, носителка на купа „Странджата“, шампионка на международни турнири през годината в Турция, Доминиканска република, Мароко, шампионка на купа „България“.  
- Тодор Събев, карате, джу-джицу, клуб „Динамо“, наминацията е представена от треньора Борислав Кисев - бронзов медалист на световно първенство за мъже, европейски шампион по карате за мъже, 7-и на европейско по джу-джицу, трети на балканско по джу-джицу, държавен шампион. 
- Християн Цонев, кану-каяк, клуб „Локо“, номинацията на УС на клуба е представена от треньора Евгени Недев - 5-и на световното първенство за юноши в състава на националната четворка каяк.