Български кашкавал на цена в търговската мрежа на 7 и под 8 лв. за мен е злоупотреба, това не е български продукт. Това каза пред БГНЕС Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Според него, заради руското ембарго секторът на млекопреработвателите и млекопроизводителите, след този на овощарството търпи най – много негативи. "Може би месец, след като влезе в сила ембаргото, се почувства едно свръхпредлагане на суровина на европейския пазар. Към днешна дата в Европа цените на сурово мляко вървят просто лавинообразно надолу и само в последните седмици има някъде над 15-процентов срив на цените на суровото мляко", каза зам.-председателят на асоциацията. Той обясни, че този сериозен срив се е очаквал след 1 януари, след като изтекат договорите между производители и преработватели, но се случил малко по-рано. "Към момента дори и към днешна дата тази ситуация е доста тревожна", посочи Присадашки.

В последните три месеца в България се внасят много млечни готови продукти, в сферата на кашкавалите. "Те не са дори кашкавали – те се водят парени сирена. Голяма част от тези парени сирена в момента се предлагат под български марки, под български брендове, като произведени в България в търговската мрежа – преопаковат се", каза президентът на една от големите фирми в сектора.

Той обясни, че тези продукти идват в промишлени опаковки, които в България се разфасоват и се продават като български. Затова и искат много по-сериозен контрол. Освен това, каза Симеон Присадашки, пада и цената на сухото мляко, където сривът е може би около 70-80%, което води до злоупотреби в крайния продукт, като се използва то, а не другото мляко.

В момента в сектор млекопреработка има много големи количества готова продукция в складовете. За първи път се случва през месец декември български млекопреработватели да не искат да изкупуват сурово мляко, да намаляват производството си, да свиват производството си, тъй като има големи количества наличности на готови млечни продукти в складовете", каза Присадашки.

Зам.-председателят на асоциацията на млекопреработвателите смята, че държавата трябва да подпомогне млекопроизводството. "Трябва да бъдат по някакъв начин субсидирани млекопроизводителите, за да можем и ние като млекопреработватели да свалим изкупните цени, но млекопроизводителят да запази цената. Да не изпада от себестойността на производството си", посочи той. Колкото до това как държавата може да помогне на българския производител, Присадашки обясни, че е забранено субсидирането на вътрешнообщностни производства, но има механизми във връзка с конкретната ситуация в момента, лошата конюнктура на пазара. "Не смятаме, че ако българската държава поиска от Брюксел такава мярка за подпомагане на родното, някой ще откаже, тъй като това е едно производство, което не може да бъде възобновено нито за ден, нито за два, нито за година. Цикълът на едрото животновъдство е от 4 години нагоре", обясни зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите.