Според "Анализ на незаконния дърводобив в България за 2006–2013 г." на Световния фонд за дивата природа WWF годишният обем на незаконната сеч достига 2,4 млн. куб. метра, или 1/4 от общия добив.

Така, чрез незаконния добив на дървесина, сивият сектор в горското стопанство генерира скрити приходи от над 100 млн. лв. годишно, или ОБЩО 700 МЛН. ЛВ. за отчетения период.

Загубите и вредите от незаконната сеч са за сметка на държавата. Тоест за сметка на всички, които работят и плащат данъци, като вас, Младен.

Според проучване на Алфа Рисърч става ясно, че най-големи очаквания и надежди за опазване на природата анкетираните имат към екологичните организации: ПОЧТИ 60%.

WWF е първата природозащитна организация в България, която подпомага сертифицирането на горите у нас по стандарта FSC. Какво означава това?

Запазени дървета, които ни носят чиста вода и въздух и ни помагат в борбата с природните бедствия, и регламентирана работа и прехрана за хиляди семейства.

И още:

забраняват се сечите в 15-метровата ивица по дължината на речните корита,

опазват се старите гори с вековни дървета, редки и застрашени растения и животни,

опазват се културата и поминъкът на местното население,

гарантират се правата на горските работници,

не се използват опасни пестициди и ГМО.


През изминалите няколко години WWF допринесе за сертифицирането на 650 000 ха гори в цяла България. Нашата цел е да опазим вековните гори без човешка намеса. Благодарение на "островите на старостта" може да се проследи и осигури възможността за естествена поява на нови видове, както и да има достатъчно територии, в които изключително редки и уязвими видове да продължат да съществуват.

Нашата кампания, Младен, не е еднократно действие! Ние се стремим към постигане на успех в дългосрочен план, от което ще спечелят всички. Мисията на WWF е да изгради бъдеще, в което хората да живеят в хармония с природата!

Подкрепете WWF в опазването на старите гори в България и получете 3 прекрасни подаръка за Коледа:

- Карта на вековните гори в България със Сертификат за дарение, обозначаващ територията, която сте помогнали да бъде опазена.
- Оригами на рис – тайнствения обитател на българската гора.
- Плюшена играчка рис.


Дарителската страница на WWF за старите гори е www.spasetedivatapriroda.bg/gora.