Четиримата чуждестранни скулптори, които майсторят ледени фигури в центъра на града, вчера разказаха идеите си, които ще реализират благодарение на сръчността си и ледените блокове. Това стана на пресконференция с участието на кмета на Русе Пламен Стоилов, заместника му Страхил Карапчански, директора на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова и съорганизатора на „Русе Айс Фест 2014“ Юлия Медичкова.
Като особено оригинален се отличи замисълът на канадеца Дилън Корбет, който смята да измайстори фигура, която излиза от леда и се стреми към небето. Идеята е това да е Русе на асансьор, покоряващ нови върхове. Асансьор - защото специалистът по айс карвинг с 25-годишен опит в скулптурата, прочел, че това е едно от всичките 121 неща, които са се случили първо в Русе. Хуан Карлос Мартинез от Мадрид пък сподели, че смята да изработи огледало, на което от едната страна ще се вижда коте, а от другата - тигър. Сънародникът му Луиз Рибалта Кома-Крос от Барселона разказа, че ще демонстрира четвъртото измерение, което ще може да се види благодарение на кристалния, наподобяващ диамант, лед. Фигурата му ще е абстрактна, а оригиналността й ще проличи благодарение на прозрачността на материала. Луис сподели още, че заедно с колегите си ще разкаже за Русе и градът вече ще е на картата на ледените фестивали в света, което е възможност за неговото развитие. Идеята на Руслан Коровков от Русия е голямо ледено лице, което от едната страна е мъжко, а от другата - женско, като така покаже, че двете са едно цяло. Русенският участник в ледения фестивал Виктор Царски пристигна по-късно и не успя да вземе участие в пресконференцията.
Други петима айс скулптори вчера майсторяха ледения бар пред хотел „Дунав“, който отвори в 17 часа.
Творците на леда имат на разположение 60 ледени блока и до 25 часа време за работа. В събота в 12 часа ще стане ясен и победителят в надпреварата за най-впечатляваща ледена фигура.
„Ледът е с дебелина 25 сантиметра и се очаква фигурите да издържат около 1 седмица. От 3 месеца произвеждаме леда за русенския фестивал, много е трудоемко“, разказа съорганизаторът на фестивала Юлия Медичкова от „София айс“, която похвали Община Русе за блестящата организация на фестивала. Тя обясни още, че ледът всъщност се прави от съвсем обикновена чешмяна вода без добавени примеси, която се замразява бавно на температура от около -20 градуса. Един леден блок  се получавал след 4 дни производство. Специфичното е, че при изработката водата се поддържа с помпи, които отстраняват кислорода от нея и така се извличат мехурчетата. Целта е ледът да е кристално чист и прозрачен.
Кметът Стоилов подчерта, че това е първият по рода си фестивал в България и се надява той да стане традиционен. Той посочи, че програмата за възраждане на Русе, която трета година администрацията изпълнявала успешно, има за цел да върне едновремешните традиции, които са носили самочувствие и гордост на гражданите. Едно от впечатляващите неща в миналото на града са били ледените скулптури на Денчо Ножаров пред сладкарницата му „Швейцария“. Затова и целта на Общината била да възстанови тази традиция, но в по-различен формат. Стоилов предрече и че „Русе айс фест 2014“ ще бъде уникална атракция.
Ирена Петрова разказа, че е успяла да се срещне с наследници на Ножаров, които носели инструментите, с които майсторът е творил преди 100 години. Тя изрази и своята благодарност за безценната помощ, която събитието е получило от дарителите. Фестивалът се организира от Община Русе и фондация „Русе - град на свободния дух“.