Да не би хората от „Фолксваген“ да са забравили, че притежават и „Ауди“? Ако не са, защо пускат толкова директен и опасен конкурент на най-масовия модел на елитната си марка от Инголщат А4? Тези въпроси са неизбежни при вида и особено след запознаване с характеристиките и възможностите на новия „Фолксваген Пасат“ - един от най-успешните модели на концерна от Волфсбург, тиражиран в над 22 милиона екземпляра от стъпването си на пътя през 1973 година.
На всеки 29 секунди някъде по света се продава един „Пасат“, изчислява търговският отдел на VW. Сега този пазарен терминатор, който преди няколко дни спечели най-престижната европейска награда - „Златният волан“ на „Аутобилд“ в средния клас - може да се види в Русе, в представителството на марката „Хоби Кар“ на бул.“Христо Ботев“.
„Какво е необходимо, за да може световният бестселър да стане още по-атрактивен визуално?“, пита риторично главният дизайнер на „Фолксваген“ Клаус Бишоф и веднага отговаря: „Спиращи дъха пропорции“.
Това е едно от нещата, които изпращат осмото поколение на лимузината среден клас в претенциозната автомобилна Премиум лига - нещо като футболната Шампионска лига.
„С новия „Пасат“ ние искаме да направим формален скок към по-висок клас. Нашата цел бе визуално да разработим потенциала на автомобила до този на бизнес-лимузина. За мен бе важно да разработя важни дизайнерски теми, които излъчват увереност и визуално присъствие и експресивно подчертават мощния спортен дух на новия „Пасат“, разяснява фирмената стратегия Клаус Бишоф.
Автомобилът е дълъг 4767 мм - с незабележимите 2 мм по-малко от предшественика му. В същото време междуосието е увеличено със 79 милиметра до 2791 мм; предните колела са изместени с 29 мм в посока предната броня, а задните със 17 мм в посока задната броня (пътническата клетка е удължена с 33 мм). Резултатът: по-къси надвеси на каросерията, намалена с 14 мм височина и постигането на един много изтънчен дизайн. И още нещо, което не е заслуга на дизайнерите, но е много съществено - автомобилът е с 85 килограма по-лек от предшественика си. Все едно в него се вози един човек по-малко, което се отразява пряко и на динамиката, и на разхода на гориво, но за това ще стане дума по-късно.
В купето усещането е още по-ярко. Тук качествените материали и прецизните сглобки се приемат като даденост, затова ще се спрем само на най-ярките елементи.
Първият е новият Активен инфо дисплей, на който всички уреди са виртуални и работят благодарение на специален софтуер. Информацията от навигационната система може да бъде изобразявана в 2D и 3D формат, дисплеят е с диагонал 12,3 инча. Разрешителната способност от 1440 х 540 пиксела позволява изключително прецизно и интерактивно изобразяване на всички детайли с висококачествена графика. Например в навигационен режим: при него километражът и оборотомерът се изместват настрани, за да освободят повече място за картата. При необходимост информациите са различни функции на навигационната система и асистиращите системи могат да бъдат интегрирани в графичните полета на километража и оборотомера.
Изобразяваните на средната конзола чрез Инфотейнмънт-системата данни като снимките от телефонния указател или обложките на CD-тата също могат да бъдат показвани на Active Info Display на Passat. Фолксваген ще предлага Active Info Display като алтернатива на аналоговите уреди на арматурното табло. 
Специален акцент е Head-up дисплеят, който за пръв път влиза в автомобил на „Фолксваген“. Той проектира важна информация като скоростта или пиктограмите на навигационната система върху подвижен стъклен екран директно в зрителното поле на водача. Благодарение на проекцията на Head-up дисплей очите на водача остават фокусирани върху пътя при следене на данните като скоростта на движение например. Освен това проектирането на предупредителни съобщения директно в зрителното поле на водача позволява значително скъсяване на времето за реакция.
Когато не се използва, дисплеят се скрива в арматурното табло, а отворът се затваря плътно. Head-up дисплеят се активира от отделен превключвател до превключвателя за светлините. Чрез менюто на Инфотейнмънт-системата водачът може сам да избере коя информация да се изобразява: актуалната скорост, разрешената скорост, указанията на навигационната система, информациите на асистиращите системи и предупрежденията.
Известно е, че темата сигурност е култ за „Фолксваген“, затова няма смисъл да се изреждат всички асистиращи и предпазващи системи. Ще разгледаме само една от тях - Front Assist с аварийна спирачна функция при градски условия. Това е система за предупреждение и автоматично спиране при опасност от сблъсък. Съставна част от нея е аварийната спирачна функция при градски условия. И докато при по-високи скорости Front Assist  предупреждава за прекалено намаляване на дистанцията и опасност от сблъсък, като при необходимост автоматично намалява скоростта на автомобила, то аварийната спирачна функция при градски условия поема тази задача в градския трафик. Досега аварийната спирачна система разпознаваше само автомобили. В новия „Пасат“ усъвършенстваната система за пръв път реагира и на пешеходци. Front Assist с аварийна спирачна функция при градски условия е още един пример за демократизирането на асистиращите системи, тъй като серийно предлагаме тази технология още от ниво „Пасат Комфортлайн“, посочват от „Фолксваген“.
Задвижването на автомобила е грижа на 10 нови турбодвигателя - бензинови и дизелови - с директно впръскване и мощност от 120 к.с. до 280 к.с. Разходът на гориво, както и емисиите на СО2 са намалени с до 20 процента. Всички версии се оборудват със система старт-стоп плюс режим на рекуперация. За всеки вариант на двигателите като опция, а при върховите агрегати и серийно се монтира автоматичната скоростна кутия с два съединителя (DSG). За пръв път при „Пасат“ се предлага и Plug-In хибрид със 211 к.с. мощност  (бензинов двигател TSI със115 кВт плюс електромотор с 108 к.с. и акумулатор  външно зареждане). С пробега си от до 50 километра само на ток този „Пасат“ може да бъде управляван чисто електрически като истински Zero Emission Vehicle.
Накрая идва въпросът с цените. Те тръгват от 41 675 лева за добре оборудван автомобил с 1.4-литров бензинов двигател и стига до 73 755 лева за върховната версия Highline 2.0TDI SCR BMT 4MOTION с дизелов мотор и автоматична 7-степенна DSG трансмисия.