Старши треньорът на „Две могили“ Илиян Памуков се върна от едноседмична обмяна на опит в ЦСКА. Като бивш футболист на този отбор и на „Дунав“ той разкри за читателите на „Утро“ впечатленията си от обстановката в „армията“.

- Илияне, как се осъществи този своеобразен стаж в София?
- Всичко стана със съдействието на Анатоли Нанков и с разрешението на Стойчо Младенов. Наистина думата на Младенов беше най-важна, защото режимът на базата в Панчарево е железен - вратата се заключва и никакви други лица не се допускат наблизо. За мен тази обмяна на опит беше идеална възможност да науча много от Стойчо Младенов, когото считам за най-добрия български треньор. Освен това се върнах в 1998 година, когато играх с екипа на ЦСКА.
- Какъв човек е Младенов?
- Харизматична личност! Футболистите изпитват огромен респект към него. Когато се появи на терена, атмосферата става съвсем друга. Даже и да не говори, всички го гледат като хипнотизирани. Присъствах на една тренировка, в която направи разбор след мача с „Марек“, после застана встрани, а заниманието беше ръководено от Нанков и Тошко Янчев. Разбира се, този тренировъчен план беше изготвен от него. Само гледаше, а всички на терена хвърчаха като оси пред очите му.
- Кое като треньор те впечатли най-много?
- Беше изумително, че играчите се хвърлят на тренировка с много здрави влизания, шпагати, единоборства. Тунчев, Кукоч и Милисавлевич тренираха така, сякаш от тази тренировка зависи дали ще останат в отбора. Ето защо непрекъснато повтарям на моите момчета - не можеш да тренираш по един начин, а в мача да играеш по друг.
- Как изглежда сега базата на Панчарево?
- Трагедия е в сравнение с времето отпреди 15-16 години. Буренаци и сивота! Хората обаче се държат мъжки в тази много сложна за клуба финансова обстановка. Строят нови терени, опитват се да оцелеят, при това да не забравяме, че ЦСКА е единственият клуб, който хем стопанисва и поддържа базата, хем плаща наем на държавата. Такова безумие няма никъде.
- Ще може ли отборът да стане шампион?
- Ако в играта не се намесят странични фактори, ще стане. На раздяла пожелах на Стойчо Младенов, когато се видим през лятото, да го поздравя с титлата.
- „Дунав“ ще играе на 16 декември в Русе контролен мач с ЦСКА. Какво би казал за такъв двубой след края на сезона?
- Аз ще бъда един от тези, които ще отидат на мача. Все пак „армията“ не идва всеки ден в Русе. Освен това нашият град се слави с много привърженици на „червените“. Ако само те отидат до Градския стадион, ще го напълнят наполовина.
- Чухме, че Анатоли Нанков има здравословни проблеми. Как е сега?
- Вече се чувства добре. Като треньор до тъча емоциите са много по-силни и тежки, отколкото да си на терена. За Нанков, както и за мене, ЦСКА е нещо свещено.