Акционерното дружество „Проект Русе“ ще изтегли заем от 8 475 000 евро, с който ще се рефинансира старият кредит и ще се завърши новата спортна зала, която ще бъде заложена като обезпечение на дълга. Заемът ще бъде взет от две банки за срок от пет години. Това реши Общинският съвет след продължили повече от час дискусии.
Точката беше извънредно внесена за разглеждане и изненада мнозина от съветниците, което пък предизвика множество коментари.          
Александър Неделчев от БСП пръв поиска думата, като коментира, че все още първият кредит на дружеството не е изплатен, за да се тегли нов и да се предлага ипотекиране. Ще подарим 49% от дяловете на Общината, защото е ясно, че кредитът никой няма да го изплати, заключи бившият зам.-кмет.
В случая става въпрос за дялове, които се управляват от Общинския съвет, обясни кметът Пламен Стоилов и посочи, че с отстъпеното право на строеж още при първия кредит залата е ипотекирана.
Изпълнителният директор на „Проект Русе“ Георги Пейчев също беше в залата и бе изслушан по предложение на Бедрос Пехливанян. Той заяви, че банката си е направила сметка да отпусне този кредит и бе категоричен, че ако залата бъде обявена за продан, няма да се яви нито един купувач.
Има длъжници, които са преценили и поемат риска. Има бизнес план, който се изпълнява, а за спектакъла на „Lord of the Dance“ през октомври вече са продадени над 600 билета, добави Пейчев.
Арх.Силвия Алексиева възрази, че не е съгласна, че няма друга възможност освен ипотеката, защото според нея причините и интересите в случая са други.
Арх.Венцислав Илиев също взе отношение по темата и отбеляза, че това е една от най-важните точки в дневния ред и съжалява, че не е била разпределена по комисии.
Защо партньорите не заложат свое имущество, а Общината ипотекира залата и дали с отпуснатия кредит ще се облагороди пространството пред залата, попита той и бе подкрепен и от Александър Неделчев.
Кметът отговори, че по стария договор всичко е ипотекирано, а Общината не залага нищо.
Става въпрос за рефинансиране на дълг. Дружеството има кредит по първия договор, а в момента ще го увеличим, за да довършим залата. Друг вариант няма, няма и закононарушение. Щом две банки са се съгласили, значи имат гаранции, че залата ще стане факт, коментира Стоилов и допълни, че срокът за формалното й изпълнение е до първи март, а изпълнението на пространствата около залата са ангажимент на „Проект Русе“.
Емил Милушев внесе още повече яснота, като подчерта, че Община Русе не залага и не ипотекира нищо. С първия договор от 2008 г. е ипотекирано отстъпеното право на строеж, а в момента то е висящо и не е заличено. С договора за заем ипотеката ще стане първа, обясни Милушев.
След бурната дискусия, в която се разменяха и обвинения за политически и популистки изказвания, председателят на Общинския съвет Васил Пенчев апелира към единство, когато се говори за важни благородни дела в интерес на русенци.
Темата за довършването на гаражите също бе обсъдена, като Юлиян Гарелов каза, че не му е ясно дали пълноценното функциониране на залата е възможно без гаражите и каква е съдбата на пространствата около тях.
Стоилов подчерта, че довършването на гаражите, за което са необходими 8,5 млн. лева, е основен приоритет. Общината търси варианти за финансиране и най-вероятно ще кандидатства по общински фонд. Има вариант, в който залата ще започне да функционира преди завършването на паркингите, каза кметът, но увери, че строителството ще бъде обезопасено.
Арх. Илиев отбеляза, че въпросът с паркирането и залата не може да се разглежда отделно. Такова предприятие не може да съществува без паркинги, категоричен бе той и изрази съмнение, че тези близо 9 млн. ще стигнат и ще трябва да се тегли нов кредит.
В крайна сметка съветниците се обединиха и 32 гласуваха „за“, 9 бяха „против“, а един се въздържа.