39-годишната девствена поетеса Емилия Хинкова, която води дело за обида, днес не се яви в съда в Пловдив, защото е болна. На заседанието обаче пристигна обвиняемият поет Николай Славов, придружен от колежката си от литературен клуб „Младост” Милена Стоянова. Хинкова съди Славов, защото я обидил на чест. На сбирка на клуба той казал пред всички „Кажи бе, моме! Макар, че ти не си мома, но това няма никакво значение”. Хинкова побесняла и си извадила медицинско удоставерение, че хименът й е цял и непокътнат.

Милена Стоянова пристигна дегизирана по странен начин. Предният път тя беше облечена като Гергана от „Извора на белоногата”. Днес олицетворявам Съдбата, която не се смущава много, много от нашите човешки закони и нрави и често се забавлява с тях. В този дух ние с Ники Славов сме готови на едно символично жертвоприношение и евентуално омилостивяване на духовете на тези черни скелети, които г-ца Хинкова е надиплила грижливо в гардероба си.

Духове, като например тези на дядо й, който бил комита и на майка й, на чиито гроб тя не можела да се яви, ако не била девствена. Ще го направим, защото г-ца Хинкова много иска да пренесе някой в жертва, заяви Милена Стоянова. Николай Славов пък допълни: Само ако иска да посочи на коя руна да направим жертвоприношението.

На делото не се явиха и трите свидетелки, които адвокатката на Хинкова поиска.

Въпреки опитите на съдията да помири двете враждуващи страни и въпреки това, че Славов се извини многократно, Хинкова остана непреклонна. Тя държи дело да има, поетът да й плати 3000 лева обезщетение, които щяла да дари за благотворителност.