Все още не съм ходила до Сейшелите, но проучвам трябват ли визи, не трябват ли. Това каза иронично в Кюстендил Капка Гергинова, която е адвокат на една от фирмите на Ангел Христов и Пламен Галев, по делото, водено от КОМПИ, срещу двамата за отнемане на незаконно придобито от тях и семействата им имущество.
„Оказа се, че в София имало консулска служба на Сейшелите, аз самата нямам време да въртя телефони, но сътрудниците на кантората ми провериха и оттам ни казаха две различни неща. Първо казаха, че трябват визи, а после, че не трябвали. Готвим се”, обясни адвокат Гергинова, като допълни, че не би се противопоставила срещу евентуално пътуване до екзотичната дестинация, но продължавала да бъде критично настроена относно неговата правна значимост.

Пътуването на адвокат Гергинова и особените представители на Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и фирмите им бе поискано от юристите на КОНПИ, за да бъдат разпитани на място директорите на фирмите на братя Галеви.

„Няма смисъл да се разпитват свидетели от чужбина само за това да се каже кой управлява дадено дружество. Това може да се докаже с документи. Не знам какво друго ще питат тези свидетели”, коментира адвокат Гергинова.

Освен на офшорните Сейшелски острови Христов и Галев имат фирми и в съседен Кипър, припомнят адвокати от Кюстендил.
Преди около месец Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин /КОНПИ/, е изпратила покани до служебните защитници на братя Галеви да пътуват до Сейшелските острови за разпит на свидетелите по делото за конфискация на имуществото на бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов-Геле, потвърдиха особените защитници от Кюстендил.

От комисията настояват да бъдат разпитани 7 свидетели от Кипър, Гърция и на Сейшелските острови. С техните показания ще се установява връзката на Галеви с дружествата "Макс лимитит" и "Пи ей джи норд адамс лимитит".

Само след няколко дена предстои заседание по процеса за конфискация на имущество за 4 250 189 лева на изчезналите през май 2012 г. Галеви. На насроченото за 17 декември заседание е предвидено да бъдат разпитани експертите, направили техническа експертиза на колите на братята, които по време на предишното заседание стана ясно, че се намират в имението на двамата в село Ресилово. Освен това предстоят и разпити на още няколко експерти за изясняването на останалите три технически експертизи.

Делото срещу Пламен Галев и Ангел Христов тръгна през 2012 г., малко след като двамата получиха по 5 г. затвор. Още първоначално по делото за отнемане на имуществото имаше няколко парадокса.

КОМПИ поиска Пламен Галев и Ангел Христов да се явят лично в съда при положение, че цяла България знаеше, че са в неизвестност. Освен това изпрати 14 въпроса до 6-мата им адвокати.

„По същество тези въпроси са изпратени от комисията и самите обвиняеми трябва да отговорят на тях. Разбирате сами, че те са в неизвестност, не са ясни адресите им и няма как да бъде даден отговор от подзащитните ни. Тези въпроси са недопустими, тъй като ние не можем да отговорим вместо тях”, коментира тогава един от защитниците им, адвокат Анани Константинов.

Сред питанията са дали Пламен Галев и Ангел Христов познават лица като Христинка, гръцкия гражданин Анреас Милидис, кипъреца Демед Триос и други лица, с които се твърди, че братята са имали взаимоотношения в офшорните им дружества на територията на други държави. Въпросите изпълват 3 листа.

Малко по-късно - през декември 2013 г., делото за отнемане на имуществото на братя Галеви беше спряно. Причина за това стана искане на адвокатите им във връзка с внесеното от омбудсмана Константин Пенчев във ВКС искане за приемане на тълкувателно решение трябва ли да има причинна връзка между конкретната престъпна дейност, времето на нейното осъществяване и придобитото имущество.

Процесът стартира отново през месец юли т.г., след като върховните магистрати се произнесоха по тълкувателното дело. Според отменения Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, не се иска такава причинна връзка.

Сега върховните магистрати са категорични, че единствено касационните дела могат да бъдат спирани, в случай че се чака становище на Върховния касационен съд по тълкувателни въпроси. Всички останали дела трябва да си вървят по каналния ред, какъвто е и случаят с делото за конфискация на имуществото на Галев и Христов.