Влизането на България в Шенген няма да стане в кратки срокове, а е въпрос на средносрочна и дългосрочна работа. Това каза председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер пред представители на Младежката организация на ПП ГЕРБ (МГЕРБ), които са на работна среща в Брюксел по покана на евродепутата Ева Паунова, предаде Фокус.

Според Вебер, по времето на мандата на Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи на България се е увеличило доверието на редица европейски столици във възможността на България да контролира границите си. "Сега обаче, след година и половина нестабилно управление, липсва такова доверие", заяви Вебер. Той посочи, че като крачка в тази насока България трябва да инвестира в сигурността си. „Българите трябва да осъзнаете, че вече не сте новите в ЕС, най-новият член сега е Хърватия. Трябва да имате самочувствието, че сте партньор в ЕС и че заслужавате уважение като такъв. Това означава, че имате отговорността да помагате на други държави“, коментира Вебер. Във връзка с другата актуална за България тема – Южен поток – председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент коментира, че има голям проблем с доверието в Русия. „Искаме да седнем на масата и да разговаряме по проблемните теми, но това има смисъл единствено в обстановка на доверие, а в момента липсва доверие в Русия“, отбеляза Вебер.Той определи като лъжа и руска пропаганда твърденията на Русия, че България ще има нереализирани приходи в размер на 400 млн. евро годишно, ако не се построи "Южен поток". Според Вебер, проектът не е добра инвестиция, тъй като стойността му се е покачила много, а той не би бил ефикасен. "България трябва да работи за истинска диверсификация, такава, която сменя и източника на газ", заяви Вебер и даде пример с дейността на САЩ по извличане на шистов газ. Той определи като силна реакцията на премиера Бойко Борисов след решението на Русия да спре проекта "Южен поток". Трябва да се уважават европейските закони, допълни Вебер. „В ЕНП евродепутатите мислят за общата европейска идея, а после за страната, от която идват. Никъде, нито в България, нито в Европа, не може да стигнеш далеч, ако не мислиш като част от отбор“, заяви той.
Манфред Вебер отбеляза борбата с младежката безработица като основен проблем пред Европа. Като друго предизвикателство той посочи факта, че 90% от продукцията в Европа е направена извън територията на ЕС.